"Терра 2000" ще строи завод за керамични изделия

Инвестицията ще бъде 18 млн. евро

Компанията за керамични изделия "Терра 2000" от Червен бряг ще започне изграждането на нов, екологично чист завод за производство на тухли и керамични изделия. Това обяви управителят на предприятието Даниел Вълов по време на работна среща с председателя на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Герардо Галеоте и президента на групата на Европейската народна партия в Комитета на регионите Изидоро Готтардо, провела се в Червен бряг. Пред чуждестранната делегация Вълов заяви, че е наложителна цялостна подмяна и преоборудване на производствените инсталации и съоръжения в цеховете на тухларния завод, за което ще са необходими около 18 млн. лв. Управителят на "Терра 2000" подчерта, че се надява част от сумата да бъде договорена с европейските фондове за внедряването на технологии, намаляващи вредните емисии. Той добави, че тухларната вече има изготвени проекти, с които кандидатства за финансиране по фонда за подпомагане на конкурентоспособността на българските стоки и услуги. Вълов каза още, че "Терра 2000" е съорганизатор на международната кръгла маса, провела се в Плевен преди около месец с идеята да бъдат привлечени повече чуждестранни инвеститори. След модернизацията голяма част от съоръженията ще преминат на газ, а капацитетът на производство ще бъде увеличен с 3.5 пъти, поясниха от ръководството на предприятието. Оттам признаха, че въпреки направените подобрения в тухларната все още се използват и стари машини от създаването на завода преди 45 години. Амбициите ни са на територията на предприятието да се създаде пълен затворен цикъл на производство и търговия не само с тухли, но и с цялата гама строителни материали - от бетонови смеси до довършителни материали - фаянс, теракота, гранитогрес , обясниха от завода. След като бъде осигурено финансирането, модернизацията ще започне с построяването на нови производствени халета на мястото на старото предприятие.


Предприятието "Терра 2000" е специализирано в производството на тухли и други керамични изделия. Разположено е върху площ от 70 дка. На територията на завода функционира и бетонов център, бензиностанция, автомивка, газстанция. Заводът разполага със собствена жп гара, железопътен възел, от който готовата продукция се извозва с влакови композиции до всички краища на страната. По данни на предприятието производството на тухли покрива близо една трета от потреблението на морските комплекси у нас. Предприятието е разположено в близост до висококачествено находище от глина.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK