Регулаторът отхвърли тримесечното отчитане на тока от ЧЕЗ

При корекция на цените ще се прави допълнително засичане

Инкасаторите ще продължат да отчитат електромерите всеки месец, защото има недоверие от абонатите при изчисляване на сметките

© Георги Кожухаров

Инкасаторите ще продължат да отчитат електромерите всеки месец, защото има недоверие от абонатите при изчисляване на сметкитеДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отхвърли предложението на ЧЕЗ, собственик на електроразпределителните дружества в София, София-област и Плевен, за тримесечно отчитане на електромерите. Решението е взето единодушно от регулаторната комисия на закрито заседание в понеделник, съобщи зам.-председателят й Валентин Кирчев. Чешката компания искаше новият начин на засичане да бъде въведен с общите условия от 1 юли.


Регулаторът върна проекта с указания да бъдат поправени до седмица. Инкасаторите ще продължат да отчитат електромерите всеки месец, защото има недоверие от абонатите при изчисляване на сметките, каза Кирчев. Той допълни, че досегашният начин е остарял, но към новия ще се премине, когато компанията си върне доверието на потребителите и повиши качеството на предлаганата услуга. По думите му жалбите на абонатите и негативните публикации в медиите за обслужването трябва да намалеят, за да обсъди комисията въвеждането на тримесечното отчитане.


Независимо че членовете на ДКЕВР са приели единодушно решението, вчера председателят на комисията Константин Шушулов в изказванията си даваше да се разбере, че е склонен да обсъжда по-дълъг период на засичане на уредите. Комисията смята, че ЧЕЗ въвежда сложна формула за изчисляване на месечните вноски за времето, когато електромерите няма да се отчитат. Въвеждане на новото отчитане ще даде възможност на електроразпределителните дружества да оптимизират разходите си, което ще намали натиска за увеличение на цените, се посочва в позиция на ръководството на ЧЕЗ, изпратена до медиите. Тримесечното отчитане беше свързано предимно с промяна във вътрешната организация на компанията и нямаше да се отрази на клиентите, обясниха мениджърите. Те се надяват, че на по-късен етап ще има условия за отчитане на по-дълъг период, и посочват, че този подход се прилага в редица страни от ЕС. В общите условия се дава възможност на потребителите и дружеството при невъзможност да им бъде отчетен електромерът да договорят друг начин. При корекция на цените дружествата ще бъдат задължени да направят допълнително засичане.
В общите условия е записано още, че сметките ще се изпращат всеки месец на адреса на потребителите, но не фигурира текст, че те ще са в запечатани пликове. Прекъснатото електрозахранване ще се възстановяване за 12 часа вместо за денонощие, както иска компанията. На седмица е съкратен срокът за корекция на сгрешените сметки. Надвзетите суми ще се прихващат от следващата сметка.


---------------


Пазарлъците за цените от 1 юли продължават и регулаторната комисия покани за пореден път вчера шефовете на енергийните дружества, за да изслуша вижданията им за новите цени. Засега се знае със сигурност, че цената за пренос, която заплащат потребителите на НЕК, ще бъде увеличена. Искането на НЕК повишението да е с лев. Вероятно с около 2% ще бъде коригирана цената, по която компанията ще продава на големите потребители, които се захранват на високо напрежение. Парното ще поскъпне от юли за онези топлофикации, които са спазили процедурата за новите цени. За София и Пловдив по-високите цени ще влязат в сила от 1 август.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK