"Свилоза" цели свиване на производствените разходи

Свиване на производствените разходи, което да понижи себестойността на произвежданата целулоза с 28%, си поставя за цел "Свилоза" АД. Това стана ясно след общото събрание на акционерите на компанията, което се проведе в събота. През миналата година за производството на един тон целулоза са били изразходвани средно по 760 лв., като поставената цел е те да спаднат до 540 лв. за тон. Над две трети от икономията трябва да се се постигне със съкращаване на енергийните разходи, се казва в съобщение на компанията. В момента те представляват 24% от общите приходи на "Свилоза" и ще се работи за тяхното свиване до 7% от приходите, е записано в съобщението.


За да осигури нужното финансиране, в края на миналата година дружеството увеличи капитала от 6 658034 лв. на 31 754944 лв. Успешно набраният от емисията капитал се инвестира в модернизацията на дъщерната компания "Свилоцел". Това е допълнение към вече осигуреното финансиране по заема от Европейската банка за възстановяване и развитие и Нордик инвестмънт банк на стойност от 28 млн. евро. Общата стойност на инвестицията е 55 млн.евро, от които 20 млн. евро са собствени средства и 7 млн. евро - от набрания чрез емисията капитал.


Полученото финансиране се използва за разширяване на производствения капацитет на завода за листова целулоза. Целта е да се увеличи три пъти производството на целулоза от 55хил. т годишно до 150хил. т през 2010 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK