Британска компания ще търси уран в България

Силното търсене доведе до рекордни цени на метала

Британската компания "Кембридж минерал рисорсиз" (CMR) обяви, че изучава няколко находища на уран в България, съобщи агенция SeeNews. Високите цени на метала, както и покачващото се търсене на метала в световен мащаб стоят в основата на разширяването на операциите на компанията на българския пазар.


Урановите депозити се намират в райони, където имаме разрешения за добив - в Доброселец и Изгрев, посочиха от "Кембридж минерал рисорсиз". Според последни пазарни данни България разполага с близо 12 хиляди тона уран.


Търсенето на уран в световен мащаб доведе до рекордни цени на метала, заяви управляващият директор на "Кембридж минерал рисорсиз" Колин Андрю. Този, който се използва в производството на ядрена енергия, се очаква да стане още по-популярен, тъй като атомната енергия на този етап замърсява околната среда значително по-малко от останалите източници, както и е евтина алтернатива на електричеството, произведено с помощта на петрол, газ и въглища.
В момента британската компания разполага с разрешения за проучвания за уран на базата на тези за златни находища в Доброселец. Полето се намира на по-малко от два километра от златно-медното поле. Регионът беше активно изследван за уран в края на 80-те години от държавната "Редки метали".


CMR реши да продължи операциите си в България, след като канадската "Ейжа голд" (Asia Gold) се оттегли от смесеното им дружество - "Хиъруърд венчърс" (Hereward Ventures) по-рано тази година. CMR, чиито книжа са листвани на алтернативния сегмент на Лондонската фондова борса, оперира още в Сърбия, Испания, Колумбия и Перу.
------------------


Базираната във Виена "A-TEК индъстрис" (A-TEC Industries) е придобила 4.99% от белгийската медодобивна компания "Кумерио", съобщи агенция "Дау Джоунс". Цената, която "A-TEК индъстрис" е платила за дял от собственика на металургичното предприятие в Пирдоп, не се посочва. "Кумерио", която е водеща компания в производството на мед в Европа, оперира още в Белгия и Швейцария. На 1 април белгийската компания затвори завода в Пирдоп, за да ремонтира оборудването, свързано с металургичните операции. Ремонтните дейности продължиха 55 дни. След временното спиране на операциите капацитетът на завода в Пирдоп се очаква да стигне 275 хиляди тона годишно.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK