"Фикосота синтез" влага близо 32 млн. лв. в ново производство

Българската компания за перилни препарати, продукти за грижа за тялото и храни "Фикосота синтез" ще вложи до края на годината 31.5 млн. лв. в нови фабрики, с които ще разшири капацитета и портфолиото си, съобщи единият от създателите на дружеството Красен Кюркчиев. Така броят на фабриките ще стане шест, като всичките са в Шумен.


Най-голямата част от инвестициите - 17 млн. лв., е предвидена за изграждането на нова фабрика за санитарни продукти за еднократна употреба - тоалетна хартия, превръзки и памперси. В нея ще има общо четири линии, които ще започнат да работят до края на годината. Общо 7 млн. лв. компанията влага в нова фабрика за производство на снаксове в Шумен. Фабриката е построена преди един месец и в нея ще се правят продуктите на дъщерната компания "Итал фуудс" - "Марети", "Кубети" и вафлите "Франка", които предстои да бъдат промотирани на пазара. Около 2 млн. лв. ще е инвестицията, предвидена за разширение на производството на сапуни, а с около 5.5 млн. лв. "Фикосота синтез" планира да разшири складовата си база.


От три години компанията следва стратегията да налага свои собствени марки не само в България, но и в страните в региона, каза още Кюркчиев. По думите му това е причината за положителните резултати на компанията и успеха й в конкуренцията с мултинационалните марки. "Няма друга компания в Централна и Източна Европа, която да се е развила така успешно срещу големите играчи", каза също Кюркчиев.
По данни на компанията през тази година оборотът й ще достигне 115 млн. лв., докато през миналата година продажбите й са 76 млн. лв. - увеличение от близо 60 на сто. През миналата годината печалбата на компанията преди данъци, обезценки и амортизация е над 5 млн. лв., а през тази година се очаква да нарасне до 10-12 млн. лв., показват изчисленията на "Фикосота синтез".


Компанията налага собствени марки в Румъния, Молдова, Сърбия, Украйна, Македония, Албания, Косово, Черна гора и Босна. Марки на "Фикосота" произвеждат и фабрики в София и Скопие. Инвестиционният план на компанията предвижда през 2008 г. да бъде изградена фабрика в Украйна заедно с местен партньор, съобщи Кюркчиев. Общата инвестиция ще е 13 млн. долара, от които между 4 и 5 млн. долара ще са от българската компания.


В България компанията има водещи стабилни позиции на няколко пазара - на сапуни, препарати за миене на съдове, прахове за пране, както и в снаксовете. Дружеството се конкурира с международните марки от ранга на "Ариел", "Тайд", "Персил" и др.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK