Загубите от ефективна стачка на миньорите в "Марица-изток" ще са 50-60 млн. лв. седмично

Ако миньорите в "Марица-изток" започнат ефективни стачни действия, режим на тока няма да има, но страната ни ще търпи загуби от 50-60 милиона лева на седмица. Това коментира пред журналисти заместник-министърът на икономиката и енергетиката Йордан Димов.


По думите му, в момента електроенергийният системен оператор към НЕК подготвя енергиен баланс, който предвижда разтоварване на централите от комплекса "Марица-изток" и тяхното компенсиране в други производствени мощности.


Спирането на 200 мегавата в "Марица-изток" може да бъде компенсирано с натоварване на топлоцентралите във Варна, Русе, Бобов дол и пестеливо натоварване на ВЕЦ-ове, посочи Димов. Според него евентуален недостиг може да се компенсира и с авариен внос от съседни страни, но при по неизгодни условия.


Заместник-министърът отбеляза, че спиране на топлоцентралите в "Марица-изток" ще доведе до незабавно прекратяване на износа на ток за съседните страни, което може да предизвика и международен скандал.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK