Антимонополният регулатор глоби БТК с 200 хил. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 200 хил. лв. "Българска телекомуникационна компания" АД за злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от антимонополния регулатор в сряда. Производството е образувано във връзка с влязло в сила решение на ВАС по молба на алтернативния оператор "Нетплюс" ООД. Още през юли 2003 г. дружеството е поискало от БТК да договори с него условията по взаимното свързване с мрежите им.


Според направеното от КЗК проучване телекомът е започнал действия по молбата на "Нетплюс" година по-късно - през есента на 2004 г. С това БТК е увредила интересите на своя конкурент, като му е отнела възможността да предоговори начина, по който свързва мрежите си, се казва в официалното становище на регулатора. Освен това според него чрез забавянето дружеството е ограничило възможността за избор на гласова телефонна услуга на потребителите.


Става дума за проблем от 2003 г., когато БТК е била държавна компания и е работила в други пазарни условия. Днес това не е същата компания, коментираха от телекома и допълниха, че принципно смятат да обжалват глобата.
Това в втора санкция, наложена на БТК във връзка с жалба на "Нетплюс". През 2005 г. КЗК глоби БТК в размер на 100 хил. лв. за нарушение на Закона за защита на конкуренцията и злоупотреба с господстващо положение. Повод за нея стана отказът на БТК да предостави комутационен капацитет на "Нетплюс", докато тя не й плати 12 634 лв. за ползването на наета линия по трасето София - Добрич. Въпреки че "Нетплюс" изплаща навреме дължимата сума, БТК не предоставя необходимия комутационен капацитет.


По данни на КЗК за последните две години - 2005 г. и 2006 г., комисията е наложила в телекомуникационния сектор санкции в размер на близо 1 млн. лева. Глобите са наложени най-вече на БТК за злоупотреба с господстващо положение и възпрепятстване на новонавлизащите оператори до мрежата му. През 2005 г. телекомът получава три санкции за злоупотреба с господстващо положение, като едната е в размер на 75 хил. лв., а две са на обща стойност 150 хил. лв.


През 2006 г. телекомът е санкциониран пет пъти. Отново за злоупотреба с господстващо положение са му наложени две глоби от по 100 хил. лева и други две пак по 100 хил. лева всяка за отказа му да даде достъп на конкурентите до инфраструктурата си. Последната санкция е на самата комисия заради неизпълнение на нейно решение и е в размер на 200 хил. лв.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Smehurko
    *****
    Весело

    И какъв е изводът, ученици, от горната статия?

    Ами изводът е, че налаганите от КЗК глоби са смехотворни и напълно нормално БТК се присмива на регулатора, като продължава практиката си на монополист

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK