Дълговете на оръжейния завод "Бета" влизат в съда

В Плевенския окръжен съд са постъпили три възражения срещу списъка с приети вземания, изготвен от синдиците на "Бета" - Червен бряг. Това съобщи съдебният говорител Силвия Кръстева. Тя допълни, че заседанието, на което ще бъдат гледани възраженията, е насрочено за 21 септември.
Вземането на "Булгарлизинг" в размер на над 11.8 млн. лв. се оспорва от собствениците на "Бета" и Агенцията за държавни вземания . Собствениците на фалиралото дружество оспорват и вземането на американската компания "Фокслов", което според синдиците е 639 316 лв.


Общо приетите от синдиците вземания на кредиторите на "Бета" са на стойност 36.128 млн. лв.


През април т.г. състав на окръжния съд в Плевен обяви "Бета" - Червен бряг, в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост и беше открито производство по несъстоятелност. Делото за несъстоятелност бе заведено по иск на "Булгарлизинг", която е един от големите кредитори на "Бета".
На 2 юли се състоя първото събрание на кредиторите на машиностроителния завод, на което за синдици бяха избрани Цветан Банков, който е синдик и на "Нова Плама", и Георги Георгиев.


Бившият оръжеен завод "Бета" е собственост на скандално известния бизнесмен Мирчо Петков, известен с прякора Циганина. Името му нашумя около аферата с източването на зърно за 120 млн. лева от Държавния резерв в периода 2002-2003 г.


Според експертиза на вещи лица балансовата стойност на активите на "Бета" към 2005 г. е 10.3 млн. лв., а задълженията й към фирми и доставчици са четири пъти повече - над 44 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK