Румъния ще конкурира българските курорти

Медиите там предупреждават за престъпност по морето

Въпреки че тази година българското Черноморие е пълно с румънски туристи, носещи сериозни приходи за индустрията, вече се появяват първите сигнали, които биха могли да повлияят негативно на тази тенденция. Румънската национална телевизия излъчи репортаж за опасностите и случаите на насилие в българските курорти. Поводът е убийството на шведския гражданин в Несебър, както и насилието, упражнявано върху няколко датски туристи.

© Дневник

Въпреки че тази година българското Черноморие е пълно с румънски туристи, носещи сериозни приходи за индустрията, вече се появяват първите сигнали, които биха могли да повлияят негативно на тази тенденция. Румънската национална телевизия излъчи репортаж за опасностите и случаите на насилие в българските курорти. Поводът е убийството на шведския гражданин в Несебър, както и насилието, упражнявано върху няколко датски туристи.Румъния, която до момента не е присъствала на туристическата карта на известните дестинации, иска да налага курортите си на международния пазар и да привлича чужди туристи. Като потенциални сектори страната определя бизнес туризма, черноморския туризъм, СПА центровете и културния туризъм.


За целта експерти в бранша заедно с представители на Световната туристическа организация са разработили стратегически план (Master Plan) за развитие на индустрията до 2026 г., когато Румъния очаква да привлече 16 млрд. евро приходи от международен туризъм, което ще е близо 7 на сто от БВП. За сравнение, през миналата година приходите на България по този показател са малко над 2 млрд. евро и това е под 10 на сто от БВП за 2006 г.


Румъния обяви стратегическия си план за развитие на туризма преди дни, съобщавайки, че през тази година в страната се очаква да пристигнат около 2 млн. чуждестранни гости, или с 30 на сто повече от 2006 г. Броят на туристите в България през миналата година надмина 5 млн. "Може да се каже, че туристическата война с България е наполовина спечелена", коментира румънският министър на туризма Овидиу Силаги, цитиран от румънските медии.
Туристическата индустрия в Румъния очаква да привлече от европейските фондове 150 млн. евро, съобщават още медиите. Допълнително румънското правителство ще инвестира 300 млн. евро в туристическа инфраструктура до края на следващата година. Предвидено е до една година всички черноморски хотели с една и две звезди, които не са ремонтирани и модернизирани, да бъдат затворени. Като потенциални пазари румънската туристическа индустрия определя Германия, Австрия, Италия, Франция, САЩ, Русия, Унгария, Англия и Ирландия, към повечето от които се стреми и българският туризъм.


Засега българските туроператори гледат скептично на амбициозните планове на румънските курорти. Причината преди всичко е в остарялата леглова база, която не отговаря на международните пазари. Чуждите туроператори все още не възприемат позитивно Румъния като дестинация и преди всичко трябва да бъде променено тяхното мнение, коментира Богдан Христов, който е представител на "Фърст чойз" и "Хотелбедс" за България. По думите му Румъния е конкурентна с условията, които предлага за вътрешен туризъм - забележителности, природа и интересни курорти.


Румънските туроператори пък съобщават, че България привлича като магнит туристите от Румъния. По данни на компаниите тази година у нас ще пристигнат между 250 и 300 хил. туристи. За да отговорят на силната конкуренция, румънските морски курорти свалиха цените си след великденския бум в България, казаха туроператорите от България.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Румъния има стратегическия план за развитие на туризма
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на fir
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Stoiko
  *****
  Неутрално

  След тези инцеденти в Несебър и с Дацките туристи и на мене не ми се ходи на море в България. Туристите не са глупави ... и много ме съмнява да се върнат тук отново след като са видяли за какво става дума.
  Поздрави

 4. 4 Профил на veni, vidi,vici
  *****
  Неутрално

  Румънците дойдоха за да видят и разбраха. Тук е слаба ракия. Отиваме в киреча.

 5. 5 Профил на сандо
  *****
  Неутрално

  купувайте имоти в румъния

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK