Съдът потвърди наказателно постановление на "Доминант финанс" АД

За спазване на разпоредбите на Закона за публичното предлагане на ценни книжа /ЗППЦК/ беше извършена проверка от служители на Комисията за финансов надзор на търговията с акции на "Промота Аеропарк" АД.


В хода на проверката е установено, че "Доминант Финанс" АД, представлявано от Димостенис Йоанис Харакидас, в периода от 28.09.2006 г. до 06.10.2006 г., като клиент на инвестиционен посредник чрез поредица от сделки с акции от капитала на "Промота Аеропарк" АД, сключени между "Доминант Финанс" АД и Никос Комнинос Ахе (Nicos Komninos Axe) - клиент на същия инвестиционен посредник е довел до необичайна промяна на цената на акциите на "Промота Аеропарк" АД– повишение с 376 %. Вследствие на това е постигнато изкуствено покачване на средно претеглената цена за деня, което от своя страна рефлектира върху цената на отваряне за следващата търговска сесия и е в нарушение на императивни законови разпоредби.


За извършеното от "Доминант финанс" АД нарушение е съставен акта за установяване на административно нарушение, въз основа на който е издадено наказателно постановление за извършено нарушение на чл. 161, ал. 1, предл. 4 от ЗППЦК /в ред. ДВ бр. 63/04.08.2006г./.


С издаденото наказателно постановление на "Доминант финанс" АД е наложена имуществена санкция в размер на 50 000 лева. Същото е обжалвано по реда на чл. 59 и следващи от Закона за административните нарушения и наказания и е потвърдено с влязло в сила решение на Административен съд – гр. София от 29.07.2007г. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK