Мини "Бобов дол" ще съдят ЧЕЗ

Готови сме на преговори, за да не спираме тока, обявиха от чешката компания

Мини "Бобов дол" ще оспорят в съда решението на "ЧЕЗ електро" от 30 август да започне ограничаване на електрозахранването заради дълг от 5.5 млн. лв. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Пламен Стефанов. Той обясни, че компанията оспорва 1.1 млн. лв. от задълженията. Според него отношенията между мините и ЧЕЗ не са изяснени още от 2002 г.


В договора между компаниите не е изяснен начинът на отчитане на клиентите на разпределителното дружество, ползващи мрежата, собственост на мини "Бобов дол". След приватизацията новият собственик на електроразпределителното дружество не предложил промяна на договорите, които да отразяват промените в енергийния закон и наредбите към него. Енергийният закон предвижда ЧЕЗ да получи право на достъп до мрежата на мините и отношенията за ползване на мрежите й да бъдат уредени с договор. Законът задължава чешката компания да изкупи съоръженията, които ползва, до 2011 г. Шефът на "Въгледобивна компания" Огнян Зарев обясни, че предстои дългът да бъде уточняван. Ако електрозахранването бъде прекъсвано, миньорите, които работят там, са обречени на гибел, защото ще спре вентилацията, каза още той. По думите му, ако нещо подобно стане, то ще е престъпление. В четвъртък ЧЕЗ обяви, че дава срок на мините до 30 август за постигане на споразумение и договаряне на схема за разсрочване на дълга.
"ЧЕЗ електро" заяви готовност за нова среща с ръководството на мини "Бобов дол", на която да се обсъдят възможностите за избягване на ограничаването на електрозахранването, се посочва в съобщение на дружеството. Не е в наш интерес да пристъпваме към спиране на електричеството. По-добре да се договорим за поетапно изплащане на дълга, обясни изпълнителният директор на "ЧЕЗ електро" Ростислав Дижа. Той допълни, че компанията вече е предупредила мините да приведат режима на работата си в съответствие с енергоподаването, за да се предотвратят аварии и злополуки. По думите му в момента миньорите стават заложници на ситуацията.


Дружеството "Ораново", наемател на мини "Бобов дол", стана собственост на Христо Ковачки, който смени ръководството му. Договорът за наем с Министерството на икономиката и енергетиката е за срок от пет години. С решение на правителството "Ораново" получи и концесия за добив, но без да заплаща годишна концесионна такса.




"Топлофикация - София" иска разсрочване на 150 млн. лв. дълг


"Топлофикация - София" е поискала от "Булгаргаз" да разсрочи задълженията и от 150 млн. лв., съобщи изпълнителният директор на газоснабдителното дружество Димитър Гогов. Той обясни, че дълговете на топлоснабдителните дружества са достигнали 203 млн. лв. за миналия отоплителен сезон. Газовата компания вече ги и предупредила, че ако ги намалят до нивото на предишния сезон и не подпишат споразумения погасяване или разсрочването им, ще им спре природният газ. Ще изискваме дружествата да дадат по-трудни гаранции за изпълнение на ангажиментите си, защото досега тези гаранции се нарушаваха. От софийската"Топлофикация" отказаха коментар по предложението и параметрите му. От ръководството на газовия холдинг пък заявиха, че са готови да преговарят и за схема "дълг срещу собственост", но за реализацията й ще е необходимо съгласието на двата акционери.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK