"Пиринхарт" погасява задължения с активи за над 2.6 млн. лв.

Избори 2022

Ръководството на разложкото целулозно-хартиено предприятие "Пиринхарт" планира да прехвърли дълготрайни активи с балансова стойност над 2.634 млн. лв. на швейцарското дружество "Туримекс", за да погаси задълженията си към него. Проекторешението трябва да бъде гласувано от акционерите на извънредно общо събрание на акционерите на 5 октомври тази година.


Общите задължения на българската компания към "Туримекс" се оценяват на повече от 3.58 млн. лв. с лихвите, което представлява около една трета от активите й към юни тази година. Съгласно публикувания на борсата финансов отчет на предприятието общите задължения на "Пиринхарт" към полугодието достигат близо 7 млн. лв., от които над 82 на сто са текущи задължения.


Наскоро съветът на директорите на разложкото предприятие замрази за неопределен срок проекта за увеличение на капитала на компанията чрез издаване на малко повече от 1.318 млн. нови акции с номинална стойност 1 лев. Причината за решението са направени проучвания и преценка на ръководството на компанията, че няма да бъде стимулиран интересът на инвеститорите към новите акции и в резултат на това пазарът няма да поеме емисията.
Проектът на мениджмънта на "Пиринхарт" предвиждаше инвестиции и възраждане на основната дейност на предприятието - производството на хартия и целулоза, чрез набиране на средства от борсата. За целта на общо събрание през май тази година акционерите на компанията гласуваха увеличение на капитала от 659 335 лв. на 1.978 млн. лв. чрез издаване на права, всяко от които да дава право за записване на две нови акции от новата емисия. Ръководството на компанията дори внесе за разглеждане проспект за първично публично предлагане на новите акции в Комисията за финансов надзор.


Мажоритарен собственик на "Пиринхарт" е "Алфа дивелъпмънтс", който придоби над 80 на сто от предприятието в началото на тази година. За първата половина на годината разложкият производител на хартия е на загуба 373 хил. лв. при общо 342 хил. лв. отрицателен резултат за цялата 2006 г. За последно акциите на компанията са се търгували на борсата в понеделник при средна цена 5.91 лв. за брой, което оценява компанията на около 3.8 млн. лв.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK