Британски фонд и "Сиенит" ще строят търговски парк в Бургас за 60 млн. евро

Британският фонд "Юръпиън конвърджънс дивелъпмънт къмпани лимитид" (ECDC) подписа предварителен договор за покупката на земя в Бургас съвместно с българското дружество "Сиенит холдинг". Върху терена ще бъде изграден мол със супермаркети и търговски площи от типа аутлет. Проектът се нарича "Бургас ритейл парк". Сделката е подписана на 22 август, съобщава агенция "Дау Джоунс".


За целта е създадена компанията SPV, в която ECDC ще участва със 70% от капитала. Това участие ще е под формата на заем в размер на 8.925 млн. евро, което британският фонд ще предостави като акционер на дружество със специална цел. Така ECDC си осигурява 60% от приходите от проекта. "Сиенит холдинг" също ще участва в капитала посредством заем.


"Бургас ритейл парк" ще има 60 хил. кв.м брутна отдаваема площ. Общите разходи за изграждането на проекта, включително покупката на земята, са около 60 млн. евро. Строителството се планира да продължи 30 месеца. Теренът се намира в южния край на града. "Бургас ритейл парк" е петият проект, който фондът реализира съвместно с други партньори, с което общата стойност на капитала, разпределен за инвестиции, възлиза на около 36 млн. евро.
ECDC е регистриран на остров Ман с цел инвестиции в имоти в Югоизточна Европа. През юни фондът качи книжата си на фондовата борса. След проведената първична продажба на акции капиталът на фонда достигна 96 млн. евро. Тогава от фонда заявиха, че заедно със "Сиенит" ще изграждат мол "Галерия Пловдив", който ще се разполага на 100 хил. квадратни метра площ.


Търговският център ще е един от най-големите в България и първият по рода си в Пловдив. Месец по-рано ECDC подписа договор с българската компания "Мегахим"за учредяването на дружество с цел изграждане на мол в Русе. Двете компании ще имат равни участия в бъдещия проект, като инвестициите в него ще достигнат 30 млн. евро. Разгънатата застроена площ на търговския център е 50 хил. кв.м и паркинг с 400 места.


В началото на август ECDC заяви, че е продал трите си търговски центъра в Румъния. Решението на ECDC е заради понижението на доходността на румънския пазар през последната година. ECDC се управлява от британския инвестиционен фонд Charlemagne Capital.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK