Горивата задърпахa инфлацията още нагоре

"Булгаргаз" изненада бизнеса с искане за 11% по-скъп газ от 1 октомври

Инфлацията в България е на път да надхвърли всички прогнози, ако сегашният рекорден темп на поскъпването заради лошата реколта и новите цени на електроенергията се "подкрепи" и от близо 11% увеличение на природния газ от 1 октомври, за което във вторник настоя "Булгаргаз". Ден преди Националният статистически институт да обяви официалните данни за инфлацията експерти прогнозираха пред агенция "Блумбърг" 1.4% ръст на цените през август в сравнение с юли и 9.9% увеличение спрямо същия месец година по-рано.


Увеличението на електроенергията от 1 юли веднага се отрази в темпа на поскъпването, който за месеца удари седемгодишен връх. Прогнозата за август е най-висока за последните шест години. Заради поскъпващите плодове и зеленчуци и нарастващите разходи за горива тази година не наблюдаваме характерния за август спад в цените, коментира пред "Блумбърг" Георги Ганев, програмен директор в Центъра за либерални стратегии.


Поскъпването на природния газ се отразява пряко в цените на топлинната енергия и на таксиметровите превози, както и в себестойността на продукцията на металургичната, химическата, керамичната промишленост и др. Евентуален скок в цената на синьото гориво със сигурност ще допринесе към и без това силния инфлационен натиск върху българската икономика, коментира пред "Дневник" Андриана Младенова от Института за пазарна икономика. Според нея непосредственият ефект ще се изрази в увеличаването на инфлацията с още 1-2 процентни пункта до края на годината.
На обратното мнение е Георги Стоев от анализаторското звено "Индъстри уоч". Продукцията, която произвеждат засегнатите сектори, не влиза директно в потребителската кошница и затова не може да се очаква засилен инфлационен натиск, смята той. Изключение е цената на парното, но тя, както и тази на природния газ, се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.


"Булгаргаз" мотивира поскъпването на горивото с 34.46 лв. за 1000 куб.м до 353.98 лв. без ДДС с продължаващия ръст на цените на мазута и повишението на газьола на международните пазари. Те заедно с курса на долара са включени в методиката за определянето на цената на природния газ. Също във вторник "Интерфакс" съобщи, че до края на годината "Газпром" може да увеличи с 10% цената, по която доставя природен газ на клиентите си в чужбина, заради поскъпването на нефтопродуктите в Европа.


Първата реакция на шефа на ДКЕВР Константин Шушулов беше, че комисията най-вероятно ще се опита да намали скока в цената на синьото гориво, орязвайки прогнозната консумация на газ и количествата на по-скъпите доставки. Ако исканото от нас увеличение не бъде прието, това ще се изрази върху изпълнението на инвестиционната ни програма и ангажиментите по договора с "Газпром", коментираха от "Булгаргаз".


Предложението за нови цени на природния газ изненада топлофикациите, чиито тарифи за предстоящия зимен сезон вече бяха одобрени от регулатора и получиха предупреждение, че промени в крачка няма да се приемат. Най-големият потребител на природен газ е "Топлофикация - София". При всички случаи ще се наложи корекция и в цената, но засега, докато не е ясна позицията на ДКЕВР, не можем да кажем каква ще е тя, коментира председателят на съвета на директорите на дружеството Лилия Маутнер. Дори и да започне процедура по одобрение на нови цени, тя ще отнеме 6 месеца и компанията ни със сигурност ще завърши 2007 г. на загуба, прогнозира изпълнителният директор на "Топлофикация - Велико Търново" Красимир Игнатов.


Не се сбъднаха обещанията на бившия икономически министър Румен Овчаров за плавно поскъпване на природния газ, коментираха големите промишлени потребители на синьото гориво. Исканото увеличение от "Булгаргаз" се натрупва към 35-процентния ръст на електроенергията за промишлеността от юли и поскъпналите цени на превозите на БДЖ.


Най-засегнати от подготвяното увеличение се оказват торовите заводи. Ако предложението на "Булгаргаз" бъде прието, торовете в страната ще поскъпнат с 29 лв. на тон, пресметна изпълнителният директор на "Агрополихим" Васил Александров. От компанията се опасяват, че от януари догодина може да има още по-голямо увеличение в цената на природния газ.


Според Александров, че с новите цени разходите на земеделските производители за торове ще нараснат до 14 млн. лв. вместо планираните от фонд "Земеделие" 3 млн. лв. за тази година.


ДКЕВР трябва да въведе механизъм за корекция на цената на електрическата енергия от комбинирано производство заради повишението на цената на природния газ, смята директорът в "Биовет" Иван Мичев. Той припомни, че компанията се е отказала от намерението си да изгради още една когенерираща мощност в завода в Разград заради цените, определени от регулаторната комисия. Природният газ формира около 50% от себестойността на произвежданата от компанията продукция и 11% ръст в цената на горивото ще я оскъпи с 4-5%. Не сме информирани за подготвяното повишение, коментираха от "Стомана индъстри", собственост на гръцката компания "Виолхалко", но и оттам посочиха, че новите цени ще им окажат негативен ефект.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на REDAKTOR
  *****
  Неутрално

  Мафията задърпа инфлацията още нагоре
  -------------------------------------
  ТОВА Е ПРАВИЛНОТО ЗАГЛАВИЕ

 2. 2 Профил на IronHead
  *****
  Неутрално

  ХаХАхАхАхА,
  "Поскъпването на природния газ се отразява пряко в цените на таксиметровите превози"...... !!!!!!
  С новите цени на торовете и в последствие на зърното (рекордни в момента от как свят светува) - е просто ще с и ближете х*йовете за сол !!!

 3. 3 Профил на така е
  *****
  Неутрално

  като ни управляват руски подлоги и разведчици ще бъдем зависими от Газпром

 4. 4 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  Ами ето какво наблюдавах вчера в мегазина до нас. Продавачките започнаха да слагат поголовно нови етикети и на вносните сапуни , които си стоят на щанда от миналата година. Слагат нови етикети върху всички стоки през ден. Обаче като видиш колко спукани гърнета има от невъзможността да си покриеш разподите, въпреки лакомията на търговците и комунистическата хидра, владееща стоковия поток, можеш да си обясниш защо вече няма сирене в тава. Всяко парченце е обвито в целофан и седи като паметник на спекулата. Сега заради скока на горивото, ще поскъпне двойно цената на трийсетгодишната панелка в Хаджи Димитър. А за квадрат около Докторската градинка вече ще искат по 2000 евро. СКоро ще поискат по 20 лв. на километър за такси, сетне по 900 лв- за парно, накрая ще сложат такса "излизане зад граница".И по веригата цените ще поскъпват на всеки час, защото всички сме в един кюп и няма как само в едни джобове да се събира печалбата. А после ще излязат озлобените хора с камъни, дирещи комунистически животни за избиване. Забравихме лудостта преди 10 години, когато претърпяхме най-цловещата финансова катастрофа в историята на България. Тия копелета зорлем ръчкат да се повтори ситуацията на поголовната мизерия, за да забавят колкото се може повече оформянето на нещо като стабилна класа. И при неминуемото зверско увеличение, идващо като лавина, вследствие от ненормалното лятно издуване, кредиторите също ще вдигнат лихвите, потривайки доволно ръце. Забелязали ли сте опашките пред чейнджбюрата? Хората продават валутата, пратена от роднините им, за да оцеляват. Нещо да ви напомня това? Разбира се и бай ви дедо Хан Крум ще излезе да мета камъни с удоволствие "като му дойде времето"... Дано този път грамадата да затрупа завинаги екскомунистическата шайка.

 5. 5 Профил на Не е това
  *****
  Гневно

  Сещате ли се?
  Виновно ни е международното положение,Щатски заговори,Мафии,суша и наводнения, земетресения и слънчеви изригвания и всичко друго но не и КОМУНИСТИЧЕСКАТА БЪРКОТИЯ И КРАЖБИ.
  След всеки две години КОМУНИСТИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ СЛЕДВА ЖЕСТОКА ИНФЛАЦИЯ!
  След това изхвърляне от управлението и някой идва да позакърпи нещата.
  Съвсем скоро подарихме над 1 МИЛИАРД ДОЛАРА на хитрия Кадафи.
  Сега тези пари трябва да ги избием отнякъде. Откъде? От видиотения народ.
  ЧРЕЗ ПОСКЪПВАНЕ НА НАЙ-НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ!
  Оправдания винаги ще се намерят!
  Гласувайте за Р.Овчаров и сие, За Гоце и Сергейчо да ви разказва притчи!
  Бягайте да си платите откраднатите пари от ТОПЛОФИКАЦИЯ!
  Сетне отворете прозореца на блиндираните си жилища и викайте "Беееее...."

 6. 6 Профил на ttt
  *****
  Неутрално

  Че излезте го кажете де- не стойте в сянка- излезте на улицата и викайте, дано ви чуят. Това ако беше станало в южната ни съседка, досега да са излезли 1- 2 милиона на улицата!

 7. 7 Профил на апрол
  *****
  Неутрално

  .1Добре дошли в светът на капитализъма.2Капитализъмът дава(кредити-потребителски ,жилищни и др.),но и взема (лихви,цени-нагоре,10-12часа на ден,.......).3Сам трябва да си правиш сметка,а не държавата(партията).4Не може да работиш като в "социлизъма" и искаш да имаш капиталистически "блага".5 Бедна държава е България(за съжаление),няма никакво(малко) производство ,нито прирордни ресурси,нито човешки ресурси и мързелив народ(някакво иследвание,че българите са най мързеливите на работа).ДОБРЕ ДОШЛИ В ЕС!

 8. 8 Профил на Хуго
  *****
  Неутрално

  Как така става, че като дойде БСП на власт и 1-2 години по-късно все някакви външни фактори предизвикват инфлация? Аз пък си мисля, че не е случайно съвпадение...

 9. 9 Профил на отговарящ на Хуго
  *****
  Неутрално

  Въпросът е интересен, но не е труден. Известно е, че на комунистите винаги им пречат четирите годивни времена и президентът на САЩ, а сега и Ив, Костов.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 11 Профил на демократ
  *****
  Неутрално

  Иван Костов: Изборите започват с небивала инфлация и неизпълнени социални обещания

  Костов посочи, че повишението на цените на международните пазари води до инфлация от само 1%, докато у нас инфлацията е 12%.

  http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1096051

 12. 12 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  Комунистите ще се издънят дори преди местните избори. А уж щяха да устискат до следващите парламентарни... Да видим дали природонаселението ще се усети, че преди 10 години мразеният от ченгета и комунета, охулван от ченгеджийските медии Иван Костов направи нещо като държава от катастрофиралата Жан-Виденова България на червения капитализъм, а сегашната България, макар и укрепнала и с по-силен частен бизнес пак се хлъзга към голяма инфлация и финансова нестабилност.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14 Профил на ацетон
  *****
  Неутрално

  Щом комуняготе дойдат на власт, хлябът поскъпва. това е. Некадърната и крадлива тройна коялиция начело с Аслан Гоце пак ще ни съосипят под хитроваттата усмивчица на тъпаци като Фратини и сие.

 15. 15 Профил на K-175
  *****
  Неутрално

  Каква е тая идиотска убеденост, че за всичко са виновни комунистите и руснаците? Сигурно българският начин на мислене изключва възможността ние самите да носим отговорност или вина за каквото и да било.

 16. 16 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Много си прав K-175,
  Комунисти и руснаци има навсякъде, а такива като теб само у нас

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK