РС игри срещу гейм конзоли

За всички има място под слънцето, поне засегаПазарът на видео игри не само ще продължи да расте през следващите четири години, но и ще надмине по продажби този на музиката

© Reuters

Пазарът на видео игри не само ще продължи да расте през следващите четири години, но и ще надмине по продажби този на музикатаВсеки път, когато се появи нова версия на популярна видеоигра или нова геймърска конзола, неизменно в заглавията на материалите се появява думата война. Ако човек си направи труда да прегледа онлайн изданията по темата за видеоигрите, без затруднение ще открие десетки заглавия. През последните години редовно се появяват материали за припламнали нови или позабравени стари войни между основните претенденти за вниманието на любителите на т.нар. компютърни игри.


Всъщност появата на всяко ново заглавие на игра, на нова конзола или операционна система, е повод за анализатори и участници в чат сесии да дадат предимство или да предрекат залез за един или друг участник в този динамичен сектор на електронното ни общество. Засега обаче изглежда, че въпреки крайните прогнози, в сърцата на геймърите има място за всички основни играчи.


Динамиката на пазара на игри се определя (логично) от острата конкуренция в този сегмент. Конкуренция както между основните видове игри - за компютри (плюс онлайн базираните ролеви игри) и за конзоли, така и вътре в самите групи между основните играчи във всяка. Само преди около два месеца "ПрайсуотърхаусКупърс" публикува свой доклад, в който основният извод дава основания да се очаква още по-засилена динамика в този сектор.
Според изследването на одиторите пазарът на видеоигрите като цяло не само ще продължи да расте през следващите четири години, но и ще надмине по продажби не кой да е, а този на музиката. Прогнозата е това да се случи в САЩ още през следващата 2008 г. Само две числа са достатъчни, за да направят тази прогноза още "по-видима". През изминалата година потребителите са похарчили 31.6 млрд.. долара за игри, а прогнозното увеличение за тази година е 18.5%.
За капак очакванията са големите играчи в този сектор да продължат да правят огромни инвестиции както в нови конзоли, така и в игрите в мрежа и в реклами чрез популярни видеоигри. Казвам за капак, защото наблюдателите със сигурност си спомнят, че само преди година прогнозите далеч не бяха така розови. Особено за РС игрите, сектор, в който няколко поредни години се наблюдаваше спад и движение надолу на пазарните проценти. Появата на новата операционна система Windows Vista е един от факторите, които качват продажбите на РС игрите с близо 50% за първите месеци на годината. В основата е графичната библиотека DirectX 10, която според специалистите дава възможност за непознати досега графични ефекти.


Тук е моментът да припомним и новината, че към 25 септември се очаква появата на демоверсията на Crysis. И ако на хората, които не се интересуват от видеоигри, това име не говори нищо, запалените геймъри със сигурност ще се съгласят, че това е един от най-очакваните компютърни екшъни. За наблюдателите на пазара на видеоигри появата на Crysis ще качи активите на РС игрите, защото през предстоящата година не се очаква подобна игра да се появи както за конзолата Xbox 360, така и за конкурента й PlayStation 3. Причината е, че конзолите дори от най-ново поколение не покриват изискванията за системна памет и процесори, необходими за суперграфиката на Crysis.


Във войната между PC и конзолни игри се включи със своя прогноза и топ мениджърът на гиганта в този бранш Blizzard Entertainment. Вицепрезидентът на компанията, създала най-популярната онлайн базирана ролева игра - World of Warcraft (или по геймърски WoW), заяви, че до пет години пазарът на геймърските конзоли ще претърпи сериозен спад. Изказването на вицепрезидента на Blizzard може и да звучи пресилено. Но два факта тук заслужават внимание.


Първо, потребителите на WoW вече надминават 8 млн. души. Наблюдателите посочват сравнителното изследване, според което през първите месеци на появата на PlayStation 3 конзолата на Sony е била закупена от над три милиона и половина потребители. За същия период обаче 1 млн. потребители са избрали WoW. Вторият факт, който си струва да се има предвид, е отказът на Blizzard, поне засега, да пускат на пазара конзолна версия на своя Warcraft. Не е за пренебрегване и чисто "философската" разлика между онлайн ролевите игри и конзолите. WoW не е само технология, но и паралелен свят, интерактивна игра от ново поколение, чиято цел е създаването на онлайн пространство, обитавано от потребителите.


Със сигурност обаче е рано да се каже дали прогнозата за залеза на конзолите ще се сбъдне. Поне засега конкуренцията в тази подгрупа продължава да изглежда най-ожесточена. Едва ли ще намерите две еднакви мнения по въпроса коя конзола е най-добрата. Традиционната битка между PlayStation 3 на Sony, Xbox 360 на Microsoft и Wii на Nintendo се води на приливи и отливи с променлив успех за играчите.


Въпросът коя е най-добрата със сигурност няма еднозначен отговор. Посочването на фаворит само би нажежило страстите на почитателите на класираните на второ и трето място. Но едва ли и най-горещите привърженици на някоя от конзолите може да каже, че "неговата" има само предимства и никакви недостатъци. Без никакви претенции за изчерпателност ще посочим само три различни класации по три различни признака.


По отношение на процесора наблюдателите подчертават предимството на PS3, второто място на Xbox и третото за Wii. По отношение на графиката позициите са разместени - Xbox, PS3, Wii. По отношение на цената подреждането отново е различно - Wii, Xbox, PS3.


Със сигурност днешните прогнози могат да се окажат и верни, и грешни. Със сигурност могат да бъдат изложени още факти в подкрепа на PC игрите или гейм конзолите. Едно изглежда ясно - поне засега ожесточената конкуренция в сферата на видеоигрите, наречена война, осигурява на всеки неговото място под слънцето. Въпросът е докога...

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хпф
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на грис
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK