Компании на "Доверие обединен холдинг" правят нови инвестиции

Предстои откриване на нова складова база на "Медика"

Две от дружествата на "Доверие обединен холдинг" планират инвестиции в производството си - това са "Медика" и "Биляна трико". Следващия вторник ще бъде открита нова складова база на "Медика", а инвестицията в нея е 1.6 млн. лв., стана ясно от съобщение на Българската фондова борса. Базата се намира на производствената площадка на дружеството в Сандански и отговаря на изискванията на GMP, поясняват от "Медика". Това са изисквания за добра производствена практика на компании, произвеждащи медицински и санитарни продукти. Складовата база е с площ 1300 кв.м и в нея влизат помещения за съхранение на суровини, опаковъчни материали, готова продукция, както и карантинни зони.


В същото време "Медика" е спряла производствената линия на плат за пластири, тъй като не е покривала екологичните норми, наложени от тази година. От компанията обаче допълват, че са пуснали няколко нови видове пластири. Мажоритарен акционер в "Медика" с 86% е "Доверие капитал", което е част от структурата на "Доверие обединен холдинг". За първото полугодие дружеството приключи с печалба от 621 хил. лв., над три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Акциите на "Медика" се търгуват на неофициалния пазар на БФБ, последните сделки с тях са на цена 130 лв.


"Биляна трико" ще увеличи капитала си от 78 987 лв. до 236 691 лв. с издаване на нови акции, които ще бъдат записани от акционерите на дружеството. Емисионната стойност, по която ще се пласират, е 4 лв., което означава, че компанията ще набере 631 хил. лв. Обявлението за увеличението на капитала е публикувано в последния брой на Държавен вестник, а срокът за записване на акциите е 40 дни след публикацията.
Увеличението на капитала е с цел да наберем средства за инвестиции, поясни Красимир Христов, изпълнителен директор на "Биляна трико". Инвестициите ще бъдат в три от производствените дружества на компанията - две от тях изработват плетени изделия, голяма част от които са за износ, а третото е за текстилно багрене, каза Христов. Дружествата работят и в момента, но се нуждаят от нови машини, от ремонт на сградите, а освен това имаме свободно място в тях, което можем да използваме за инсталиране на линии, каза още изпълнителният директор. С направените инвестиции капацитетът на производство в "Биляна трико" ще бъде увеличен.


Преди няколко месеца на пазара се дискутираше, че една от другите компании на "Доверие" - "Момина крепост", която също произвежда санитарни материали, може да поиска лиценз и за производство на лекарства. Предположенията дойдоха, след като Огнян Донев, изпълнителен директор на "Софарма", придоби над 15% в холдинга и по този начин стана един от най-големите му акционери, тъй като бившият приватизационен фонд няма мажоритарен собственик. След сделките в управлението на "Доверие" влезе Борис Борисов, бившият директор за връзки с инвеститорите в "Софарма" и изпълнителен директор на "Софарма имоти".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK