ЕБВР финансира ВЕЦ "Своге" чрез схемата за търговия с емисии

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще изкупи въглеродни емисии на деветте централи от каскадата ВЕЦ "Своге", срещу което ще финансира проекта с около 49 млн. евро. Договорът между ВЕЦ "Своге" и банката беше подписан вчера. Изкупуването на емисиите се осъществява чрез холандския фонд за сътрудничество. България има ратифицирано от парламента споразумение за търговия с емисии, което се изпълнява според протокола от Киото. Емисиите от парникови газове се удостоверяват от независим орган, който ще проверява дали заявените намаления са постигнати, а след това българското правителство ще прехвърли тези намаления на Холандия, която е поела ангажимент да свали с 6% емисиите на парникови газове в сравнение с нивото от 1990 г. Това означава намаление с 200 млн. тона до 2012 г.


Деветте централи по поречието на Искър са с мощност от 25.7 мВт. Стойността на изграждането им е 73 млн. евро. Освен ЕБВР във финансирането на каскадата участва и Уникредит Булбанк, която ще отпусне кредита за строителството на вецовете "Лъкатник" и "Свражен", които трябва да са готови до юли догодина. Останалите трябва да са готови до 2011 г.


Неотдавна изпълнителният директор на ВЕЦ "Своге" Пламен Дилков обяви, че намеренията са двете централи да бъдат завършени предсрочно.
ВЕЦ "Своге" е смесено дружество, в което 90% от акциите са собственост на италианската компания "Петровила и Бортолотти", останалите са на община Своге.


До момента ЕБВР е подписала от името на холандския фонд три проекта за т.нар. въглеродни кредити в България - преминаването към използването на биомаса като гориво в хартиения завод в Стамболийски, програма за енергийна ефективност в "Свилоцел", портфейл от проекти за енергийна ефективност и използване на възобновяеми източници с ОББ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK