"Софарма" увеличи дела си в "Лавена"

"Софарма" е увеличила дяловото си участие в "Лавена" чрез свързани лица, съобщи Българската фондова борса. Фармацевтичната компания вече притежава общо 5.18% от капитала след сделка от миналата седмица, с която е придобила 2.33%. Прякото участие на изпълнителния директор Огнян Донев в дружеството е 1.4%, а останалите са чрез свързани лица. Константин Шаламанов, който чрез компанията си "Балтимор" е най-големият акционер в "Лавена" (48.37%), обясни, че по негова информация "Софарма" няма намерение да увеличава участието си и да придобива контрол. Той добави, че не е юридически свързано лице и в този смисъл търгово предложение няма да има. Огнян Донев, изпълнителният директор на "Софарма", не беше открит за коментар.


Интересна е връзката между "Балтимор" и "Софарма" - Константин Шаламанов е управляващ в "Делта сейлс корпорейшън", която е партньор при дистрибуцията на лекарства на "Софарма". През 2001 г. на лекарствения пазар името на "Делта сейлс" беше замесено в спор за лекарствата спазмалгон" и троксевазин - партиди от тях са заловени през 2001 г. в Свободна безмитна зона - Пловдив, като на опаковката е фирмената марка на "Софарма". Партидите са подготвяни за износ с посредничеството на "Делта" и са произведени в НИХФИ (което е част от групата на "Софарма"). Спорът е за марките "Спазмалгон" и '"Троксевазин", за които от "Балканфарма - Разград" твърдяха, че са тяхна собственост. Причина за конфликтите, обясняваха тогава от бранша, е регистрацията на марките от бившата държавна ДСО "Фармахим". След раздържавяването на фармацевтичните компании те стават конкуренти и започват спорове за собственост върху марките.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK