"Електроника" предлага 37% от капитала си

Минималната цена за дела превишава три пъти пазарната

Контролиращ дял от около 37 на сто, или 120 637 акции, от капитала на софийското предприятие за производство на електронноизчислителна техника "Електроника" ще бъдат предложени за продажба на смесен закрит аукцион на борсата на 8 октомври. Това стана ясно във вторник от съобщение на Българската фондова борса. Сделката ще продължи само ден, като посредник по нея ще е "Елана трейдинг".


Всичките над 120 хил. акции ще бъдат обединени в един лот, а инвеститорите ще наддават за него при минимална цена близо 23.47 млн. лв., или 194.55 лв. за акция - близо три пъти над пазарната цена за една акция на "Електроника" на вчерашната борсова сесия.


Продавачът на пакета не е ясен, но според електронната система ДАКСИ с най-големи дялове в акционерната структура на предприятието са "Електроникакомплект" и "Електроника комерс 97", съответно с 23% и 26%. Останалата част от собствеността в публичната компания е раздробена в много на брой миноритарни акционери. Изискваната по-висока от пазарната минимална цена на аукциона е премията за контролния дял, който ще получи новият собственик, коментираха във вторник експерти на пазара. Системата е често използвана практика при публичните дружества за разделяне с контролиращи и мажоритарни дялове, както и при приватизацията на държавни дялове в дружества.
За първите 6 месеца на тази година "Електроника" реализира нетна печалба в размер на 277 хил. лв., което е минимално понижение - с 10 хил. лв., спрямо постигнатото за полугодието на 2006 г. Оборотът за тазгодишния период е 1.255 млн. лв., или с 5.5 на сто повече в сравнение с периода януари-юни миналата година.


Във вторник на борсата се изтъргуваха 113 акции на предприятието при средна цена 70.35 лв. за брой, което беше понижение от 3.91 на сто спрямо предходната сесия и далеч от най-добрите нива - 89.39 лв. за акция, постигнати в края на септември. След последните сделки пазарната капитализация на борсата гони над 24 млн. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK