Попитахме брокерите

Какъв ще е ефектът за пазара от предлагането на миноритарни пакети акции на държавните газови и енергийни монополисти на българската борса?


Стефан Ангелов, брокер, "Варчев финанс"
Енергийният сектор в България е един от най-слабо застъпените отрасли търгувани на БФБ - София, което е голям недостатък за нашия пазар. Листването на големите държавни гиганти "Булгаргаз" и НЕК и пускането на миноритарни дялове на инвеститорите е посоката за развитие на капиталовия пазар в България. Друг е въпросът как и кога, но за да кажем, че наистина борсата ни е представителна за нашата икономика, те трябва да са там. Опитът на държави от Централна и Източна Европа да пуснат акции от ключови за икономиката си предприятия на вътрешна и на международни борси се оказа силно положителен. Те привлякоха интереса на международните портфейлни инвеститори, което се отразява позитивно на целия местен пазар. Несъмнено ефектът ще е положителен и интересът ще бъде огромен, но за да бъде отличен, трябва да се помисли по задълбочено върху ролята, която ще играят предприятия от такъв ранг в икономическия и политическия живот у нас. Трябва да се направи ясна и прозрачна стратегия за тяхната приватизация, ако наистина има политическа воля за това.


Иво Толев, портфолио мениджър, "Синергон асет мениджмънт" АД
Ефектът ще бъде определено положителен, но в зависимост от няколко фактора, съчетани заедно. Основните от тях са цена и време. Оповестените преди няколко месеца намерения от "Булгаргаз холдинг" ЕАД за евентуален листинг потвърждават интереса и желанието на все повече компании към публичност. Случаят с него е малко по-специфичен, тъй като стремежите са за двоен листинг поетапно - тук и евентуално на лондонската борса. За перспективната сфера на дейност на холдинга намеренията са постижими и донякъде имиджови. Другата обявена причина за евентуално листване е постигането на капитализация над 2 млрд. евро, колкото е минималната на аналогични компании в Европа. Предлагането на миноритарни пакети от такъв тип компании, обединени в мегахолдинг или поотделно, може да се разглежда и в друг аспект - как ще повлияе събитието на самата борса, участниците на нея и на другите компании. Разбира се, условностите са много, но при правилен мениджмънт на идеята и самата реализация печелившите страни ще бъдат всички. Предимство, което не е за подценяване, е доказаният интерес на големи чужди инвеститори към подобни ключови компании, опериращи в перспективния енергиен сектор. Като единствен деликатен момент мога да посоча прекалено дългия период от 2 до 3 години, в който се смята да се осъществят намеренията за публичност, специално при "Булгаргаз". Всякакво забавяне и/или закъснение ще имат намален позитивен ефект.


Петко Вълков, управляващ директор, "Бенчмарк асет мениджмънт"
Ефектите от предлагането на пакетите на държавни компании, ползващи се с монополно пазарно положение, са двустранни както за капиталовия пазар, така и за самите компании. От една страна, пазарът ще получи достъп до бизнес, който е не е представен на борсата, а предизвиква изключителен интерес. На следващо място очаквам като ефект на листването прозрачността на управление да се повиши чувствително и повече да не ставаме свидетели на истории, подобни на тези при столичната топлофикация. Просто едно е контролът да бъде само от страна на държавни институции, друго е, когато в непрекия контрол се намесят стотици инвеститори. На последно място по ред, но не и по значение е обстоятелството, че по този начин дружествата получават справедлива цена. Истина е, че в повечето случаи държавата не успява да оцени най-справедливо своите активи и в резултат на продажба на подценени активи страдат приходите в бюджета и следователно са ощетени всички данъкоплатци.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK