"Барклис" окончателно се отказа от ABN Amro

Британската банка "Барклис" призна поражението си пред оглавявания от Роял банк ъф Скотланд банков консорциум, предаде Ройтерс. Компанията официално оттегли офертата си за придобиване на холандската банка ABN Amro. По този начин "Барклис" остави свободен коридор за конкурентите си от консорциума, които по всяка вероятност ще станат собственици на холандската компания.


Над 80% от акционерите на ABN Amro приеха с одобрение отказа на "Барклис" и подкрепиха офертата на банковия консорциум, която оценява холандската банка на 70 млрд. евро. Сделката е без прецедент досега и осъществяването й ще създаде най-голямото корпоративно поглъщане в банковата история.


Според запознати Роял банк ъф Скотланд, белгийската "Фортис" и испанската "Сантандер" ще отправят окончателна и безусловна оферта към акционерите на холандската банка още тази седмица. Това ще сложи край на ожесточена битка за ABN Amro, която се проточи в рамките на седем месеца.
Офертата на "Барклис" беше предпочитана от ръководството на холандската банка, тъй като тя гарантираше целостта на ABN Amro - претендентите от банковия консорциум вече заявиха официално, че ще поделят по между си бизнеса на холандската компания, което ще доведе от своя страна до съкращения и други неблагоприятни последствия за банката. Акционерите на ABN Amro обаче предпочетоха да гласуват доверие именно на предложението на консорциума. Причината е това, че макар двете оферти да бяха на почти еднаква стойност, тази на "Барклис" включваше и финансиране чрез акциите на британската банка, които пострадаха това лято подобно на много други банкови книжа заради световната финансова криза. Едва 0.2% от акционерите на ABN Amro застанаха зад предложението за придобиване от страна на "Барклис", което в крайна сметка принуди британската банка да отстъпи място за Роял банк ъф Скотланд и партньорите й.


Разделянето на ABN Amro ще бъде безпрецедeнтен случай за банковата индустрия предвид размерите на холандската компания. В местната преса вече се появиха информации, че клиентите на банката са започнали да изтеглят спестяванията си от ABN Amro заради несигурността, която сделката създава.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK