Германски телевизии са глобени с 216 млн. евро

Германската федерална служба по картелите Bundeskartellamt наложи глоби на германските телевизионни компании "Про зибен" (ProSiebenSat.1 Media AG) и RTL, съобщи Ройтерс. Общата стойност на финансовите наказания достига 216 млн. евро, като глобите са наложени заради монополно поведение в областта на рекламата, което цели да изхвърли по-малките им конкуренти от пазара.


Двете глобени телевизии са се опитвали да привлекат водещи рекламодатели, като са им предлагали отстъпки от цената и други стимули, твърдят от Федералната служба по картелите. Регулаторът е претърсил офисите на рекламните звена на двете телекомуникационни компании и е открил доказателства в подкрепа на обвинението.


"Про зибен" ще трябва да плати 120 млн. евро, а конкурентът RTL - 96 млн. евро. От "Про зибен" вече обявиха, че ще сменят ценовото си разписание според условията на регулатора. Представители на компанията изказаха увереността си, че "Про зибен" ще продължи да реализира добри приходи от реклама след смяната на ценоразписа си. Преди около месец и половина от "Про зибен" обявиха, че печалбите им за периода април - юни са се увеличили до 87.2 млн. евро основно заради приходите от реклама. Резултатите са по-добри в сравнение със същия период преди година, а тогава постъпленията от рекламна дейност се увеличиха осезателно заради излъчването на Световното първенство по футбол.
"Про зибен" и RTL са сред водещите германски телевизии. RTL е част от медийния гигант "Бертелсман", докато "Про зибен" стана собственост на дяловите купувачи KKR (Kohlberg Kravis Roberts & Co) и "Пермира" за 3.1 млрд. евро през пролетта. Самата телевизионна компания се съгласи да плати по-късно през годината 3.3 млрд. евро, за да получи контрол върху скандинавската медийна група SBS Broadcasting Group, която е и собственик на няколко български радиа.


Преди близо две седмици германското законодателство позволи на издателството "Аксел Спрингер" да обжалва решението на Федералната служба по картелите. Регулаторът попречи на "Аксел Спрингер" в опитите й да откупи "Про зибен" от KKR.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK