За откриване на дрогерия и оптика ще се плаща 63 лв.

Таксите за хигиенно заключение за откриване на дрогерия или оптика ще струва 63 лв. Това предвижда новата Тарифа за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол в системата на Министерството на здравеопазването, приета от правителството. Новата тарифа заменя действащата, защото от приемането й досега са издадени нови нормативни актове, извършени са промени в съществуващи и са влезли в сила нови регламенти на Европейския съюз, по които органите на държавния здравен контрол започват да издават документи, обясниха от правителствената информационна служба.


Сред новите документи са удостоверение за съответствието на обработката на натурални и изворни води, предназначени за питейни цели. То ще струва 63 лв. Същата е и цената на удостоверението за съответствието във връзка с регистриране на географско указание за бутилирана натурална минерална вода. Становището за готовността за въвеждане в експлоатация на обекти с източници на йонизиращи лъчения ще струват от 110 до 150 лв. в зависимост от степента на сложност. За становище за унищожаване на лекарства ще се плаща 33 лв. Друг нов момент в документа са актовете за намаляване, увеличаване или определяне на хигиенно защитни зони, които ще струват 55 лв.


Увеличават се цените и на някои от събираните в момента такси. Така например за издаване на разрешение за пренасяне на тленни останки извън страната ще се събира такса 13 лв. Досега тя беше 10 лв. За удостоверение за регистрация на обект с обществено предназначение таксата е увеличена от 26 лв. на 34 лв. За издаване на удостоверение за регистрация на лечебно заведение за болнична помощ, диспансер, дом за медико-социални грижи, хоспис тарифата е от 74 до 182 лв. в зависимост от легловата база. Запазва се размерът на таксата за издаване на сертификат за здравен контрол или освобождаване на здравен контрол на кораб в размер от 230 лв. до 370 лв. в зависимост от бруторегистъртона.


Размерът на всяка такса е определен, като са взети предвид необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата, с което е спазен Законът за държавните такси.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK