Двама българи в топ 10 на World Top Investor

Българският лидер Костадин Трендафилов запази седмата си позиция в челната десетка на World Top Investor. Оптимистичната му гледна точка върху технологичния сектор на щатската икономика му донесе успех с покупката на CFD контракти върху NASDAQ 100 и да добави 9.36% към доходността по портфейла си за 92.58% към края на изминалата седмица.


Борбата за второ и трето място е по-оспорвана. Ивайло Андреев успява засега да поддържа минималната си преднина. Той завърши седмицата с 67.20%, като голяма част от добавената доходност е от дълга позиция в щатска компания, производител на микрочипове. Неговият портфейл също е оптимистичен за развитието на технологичния сектор на икономиката на САЩ и му донесе ръст от 23.34% и девета позиция в генералната класация на световно ниво. Със завидна скорост се движи и третият в българската ранглиста, Боян Василев, с 67.20%. Отново неговият портфейл е с най-голям ръст за изминалата седмица, като добави 30.08%. Той е и единственият почитател на европейски компании в челната тройка. Печалбите реализирани през изминалата седмица са в банковия сектор на австрийската икономика, а текущите позиции на Боян са във CFD контракти върху френска петролна компания и гръцка банка.


Лидерите в генералната класация останаха сравнително пасивни, като Георги Долешал търгува изключително предпазливо и вероятно докато лидерството му не е застрашено, ще продължи да поддържа така своята преднина. Той завърши седмицата с 670.02%, като отново фокусът му е насочен към валутните пазари и основната двойка евро/долар. Втора позиция остава притежание на Тамаш Цайнер, който отстъпи леко до 294.07% отново с предпазлива търговия на валутните пазари. Рисковият портфейл на Георги Долешал регистрира по-сериозен спад и отстъпи третото място на датския лидер Хю Хаокен с 243.43%.
Американските акции се покачиха за четвърта поредна седмица, изпращайки Standard & Poor's до нов исторически рекорд, след като данните за заетостта в най-голямата световна икономика надвишиха предварителните прогнози. Новосъздадените работни места извън селскостопанските отрасли се повишиха със 110 хиляди през септември.


Понижението от 4000 през август бе ревизирано във възходяща посока до 89 000. Така широкият Standard & Poor's 500 се изстреля с 2% до 1557.59 пункта. Бенчмаркът отчита ръст от 11% спрямо 7-месечното дъно от 15 август тази година. Сините чипове, представени в Dow Jones Industrial Average, завършиха седмицата с актив от 1.2% до 14066.01 пункта. 111-годишният индекс достигна нов исторически връх на 1 октомври. Технологичният Nasdaq Composite добави 2.9% до 2780.32 пункта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK