Птицевъдите ще внасят по-евтина царевица от Украйна

Цената е 280 долара с транспортните разходи

И поройните дъждове не пощадиха царевичните ниви, по-голямата част от които изгоряха тази година от сушата

© Анелия Николаева

И поройните дъждове не пощадиха царевичните ниви, по-голямата част от които изгоряха тази година от сушатаБългарските асоциации на птицевъдите и свиневъдите преговарят с Украинската аграрна конфедерация, получила права от украинското правителство да изнася царевица и фуражна пшеница без експортни такси. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова след срещата си с посланика на Украйна в България Виктор Калник. Преговорите ще приключат до дни, като очакваме да внесем значителни количества фураж, и то на доставна цена от 280 долара за тон, допълни и Иван Ангелов, председател на птичия борд и собственик на птицекомбината "Градус".


Поради свръхдефицита на фуражи в страната преди месец агроминистерството отправи запитване до украинските си колеги за възможностите за внос. Украйна запази експортните такси за хлебното зърно с цел да потисне ръста във вътрешните цени, но разреши свободния експорт на т.нар. непродоволствено зърно - царевица и пшеница за фураж. Допустимата квота за този износ е 1.2 млн. тона зърно, поясни още Бъчварова. Условието на украинското правителство е търговията да се извърши от техни компании.


В момента тон царевица в Украйна се продава по 230 долара и заедно с транспортните разходи цената ще достигне 280 долара. Тези сделки са изключително изгодни за българските компании, тъй като от 1 октомври Европейската комисия свали митата при вноса на хлебна пшеница, царевица, ръж и сорго от трети държави, припомни Светла Бъчварова. Вътрешните цени на фуража в момента надхвърлят 600 лв. за тон, затова и птицевъдите и свиневъдите смятат да укротят поскъпването на продукцията си с евтиния внос. Ако в страната влезе по-евтино зърно, това ще раздвижи и цените на хлебната пшеница. В момента сделките се сключват 520-540 лв. без ДДС.
Опитите на петте европейски държави с най-голям дефицит на фуражи да получат преференциални квоти царевица от унгарската интервенционна агенция се провалиха, след като беше прибрана реколтата в цяла Европа и се установи, че липсите в рамките на общността не са големи. В края на август България, Унгария, Словакия, Полша и Румъния поискаха от Еврокомисията да отпусне квоти от по 200 хил. тона, които да бъдат купени от животновъдите в съответните държави. Въпросът не беше поставен на обсъждане от ЕК, а търговете продължиха да се провеждат по законовата процедура. Има вероятност дори продажбите да бъдат прекратени, за да се запазят интервенционните запаси, обясниха експерти. По данни на българските асоциации има производители, които са купили царевица от крупните търговци, като американската компания "Каргил" например, която спечели част от търговете в Будапеща. Последният търг се състоя на 13 октомври.
-------------------


България очаква разрешение от Европейската комисия за внос на хлебно зърно, с което да се подпомогнат социално слабите слоеве от населението. Помощта се гласува за всяка държава членка на Европейската общност според предявените от правителствата искания. Преди два месеца Европейската комисия е отпуснала на Румъния 80 хил. тона царевица и на Унгария 50 хил. тона царевица, които изцяло са предназначени за социални домове и семейства под социалния минимум. Българското правителство е поискало зърното да бъде преработено в брашно, което ще се разпределя от социалното министерство.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на IronHead
    *****
    Неутрално

    "Последният търг се състоя на 13 октомври."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK