Валентин Върбанов: Очаквам световни охранителни компании да влязат в България

Собственик на Националната агенция за сигурност "Телепол"

Валентин Върбанов

© Дневник

Валентин Върбанов"Телепол" има 14-годишна история. Компанията извършва няколко вида дейности в сферата на услугите, свързани със сигурността. Валентин Върбанов е собственик на агенцията със седалище в Шумен и е заместник-председател на Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи охранителна дейност.


Развивате дейност в няколко направления в областта на сигурността, как е структурирана дейността във фирмата ви?


- Основните дейности, които фирмата извършва, са охрана със сигнално-охранителна техника, т.нар. мониторинг, специализирани системи за наблюдение и реакция с автопатрули. Те се ръководят от "Телепол мониторинг". Втората дейност е физическата охрана, с която се занимава "Телепол секюрити", която по обясними причини е с най-голям персонал. Следващата дейност на "Телепол" е проектиране и изграждане на системи за сигурност без извършване на охрана.
Става дума за пожароизвестяване, видеонаблюдение, контрол на достъпа и големи интегрирани системи за сигурност. С тези дейности се занимава "Телепол инженеринг". Четвъртата ни дейност е проектиране и разработване на софтуер и се извършва от "Телепол нет", която работи успешно от 3-4 години. Тази фирма е и с най-голямо присъствие на международните пазари, тъй като работи за много от производителите на централни съоръжения за охрана.


Софтуерът на "Телепол нет" се продава в страни от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. На последно място, но не по значение, е транспортната фирма "Телепол транс", която създадохме. В "Телепол" работят 540 души. Присъстваме в 43 града на страната. В 11 от тях имаме разкрити офиси и представителства, а в останалите имаме регионални представители. Почти няма населено място с над 20 хил. жители, където да не развиваме дейност.


Какъв е пазарният дял на компанията?


- По пазарен дял "Телепол" е на 8-о място по класация, която сме направили в Асоциацията на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност. Това 8-о място е много спорно, защото може да се съди по коя от дейностите сме оценени. Като пазарен дял е трудно да се измерим, защото нямаме адекватна информация за фирмите и дейността, която те извършват в оперативен порядък.


Като географско присъствие сме в десетката на развитите структури в страната, а по централизираното управление и мониторинг няма друга компания освен "Телепол", която да има единен център за управление на дейността в цялата страна от едно място. Това твърдо мога да го заявя, защото познавам всички в бранша. Центърът му е базиран в Шумен. Подобен, но не в пълния обем дейност, видях в Австрия, във фирма със 103-годишен опит.


Какъв е моделът на охрана, който компанията е разработила?


- Моделът, който прилагаме, разработихме през 2001 г. за нуждите на българската армия и е изцяло на "Телепол". Бяхме поканени от Министерството на отбраната да разработим модел за охрана на базите на НАТО преди членството ни. Беше ни възложено да приложим модела от 2003 до 2005 г., като охранявахме 9 централни бази в страната. В момента го прилагаме в гражданския сектор. Оказа се, че той е успешен и има много по-голямо приложение и поле за изява именно там.


Какъв е ръстът в продажбите на компанията?


- Можем да направим паралел в две от основните дейности - "Телепол мониторинг" и "Телепол секюрити". Ако вземем за база 2004 г., ръстът в продажбите в областта мониторинг, които сме направили през 2005, е 57%. За 2006 г. този процент е 31.8%, а за 2007 г. до момента е 17.6%. Към този момент имаме 5430 обекта, които "Телепол" охранява със СОТ на територията на 11-те регионални офиса в страната.


Наскоро на "Телепол" беше присъден кредитен рейтинг. Каква оценка получи компанията?


- "Телепол" е първата фирма в бранша с присъден кредитен рейтинг, а в региона сме третата. Пристъпихме към тази мярка да потърсим независима оценка от експерти за това как се развива компанията. Темповете на развитие и икономическите резултати в последните 3 години са много добри. Кредитният рейтинг е необходим не толкова за легитимация на дейността пред външните партньори, банковите институции и бъдещите инвеститори, колкото до това да получим независима оценка за работата си от една ерудирана компания.


Резултатът е очакван, той потвърди постиженията на компанията. Няма как да не сме удовлетворени. Кредитният ни рейтинг е изключително позитивен и дългосрочен - А+ в международна и българска валута и краткосрочен - а-1 за кредитоспособност и стабилна тенденция. Доказа се, че "Телепол" е надежден партньор, компания със стабилно икономическо развитие и изключително ниска кредитна задлъжнялост.


Как виждате бъдещето на "Телепол"?


- Рано или късно "Телепол" ще участва в консолидация, в придобивания или сливания. Работим активно в тази насока, вече имаме закупени две компании. Сега работим над трета сделка, която е на път да се финализира. Това показва моделът на работа и изграждане на доверие у бъдещи инвеститори на компанията. Компанията ще продължи да се развива като структура на територията на цялата страна. Стремежът ни ще бъде да предложим мониторингови услуги и в рамките на следващите пет години "Телепол" да бъде една от водещите национално представени компании, лидер в областта на охрана със СОТ.


Вашата оценка за това как се развива охранителният бранш и какви са перспективите пред него?


- Браншът успя да се организира и да се раздели с обществената представа за охранители тип дебели ланци, тридневни бради и джапанки. Превърна се в сериозен бранш. В него се вляха високи професионалисти от Министерството на отбраната и на вътрешните работи. Браншът се наложи в българската икономика и успя да се организира в няколко асоциации, намери партньорство с МВР, регламентира дейността си със закон. България е една от малкото държави със законова рамка за бранша. Това е добре. Предстоят две важни неща в охранителния сектор, който е много раздробен. По данни на Асоциацията на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност, между 800 и 1300 са фирмите, които работят на територията на страната. Това е изключително голям брой.


В страни като Франция, Австрия и Германия има по няколко десетки охранителни фирми. При всички положения в този сектор предстои консолидация. Раздробяването му позволи една част от фирмите да останат в сивата икономика, което е голям бич за развитието на сектора, тъй като ограничава инвестициите, сваля себестойността и уронва авторитета на фирмите, работещи на светло. Затова с влизането ни в ЕС, със затягане на регулаторните мерки частта от сивата икономика трябва да се сведе до минимум - да не може да се работи без трудови договори, да не може да се работи на приятелски начала без регистрация на обектите. При спазване на условията има поле за действие за всички. Малките субекти, които трудно връзват двата края, ще търсят закрила, като се консолидират. България е вътрешен пазар за Европа и тук ще влязат големите охранителни концерни, които работят на територията на Европа, САЩ, Канада. Ще бъдем изправени пред сериозна конкуренция. Затова дали ще се отиде на сливане или придобиване, при всички положения фирмите ще се укрупнят. Анализът на икономиката показва, че се укрупниха финансовите институции, производствата, особено в хранително-вкусовата промишленост. След това е сферата на услугите, където сме и ние. През следващите 2-3 години ще бъдем свидетели на фалити, обединения, сливания и други. Но много сериозно охранителният бранш ще понесе трудности по изравняване на стандарта на живот.


Кои са другите проблеми в бранша освен фирмите от сивата икономика, за които споменахте?


- Като основен проблем бих посочил липсата на квалифицирани кадри. На българина му предстои да се научи да работи в бранша в условията на мобилност на труда. Досега разчитахме на това, че хората нямат какво да правят, ще ги вземем, ще ги обучим. В момента се борим за всеки служител, за да го запазим. Инвестираме в него, защото по средата на обучението той получава по-добро предложение и заминава някъде на работа без значение в кой град. Пазарът на труда стана мобилен и тепърва ще бъдем изправени пред невъзможността да осъществим охранителни услуги, защото нямаме персонал. Докато в производството и земеделието примерно могат да се привлекат хора, в сигурността няма как хората да не знаят български и да осъществяват тази специфична дейност. В този бранш не може да се "внесе" работна ръка. В "Телепол" се готвим за този преход, като ограничаваме физическото присъствие за сметка на високите технологии, инвестираме в централизираното управление, видеонаблюдение, комуникационни канали.


Работите ли в сътрудничество с някои университети?


- Да, заедно с Шуменския университет "Еп. Константин Преславски" за създаване на нова специалност - "Сигнално охранителни системи и технологии". Предвижда се да бъдат обучени между 30 и 40 студенти годишно. Наши служители са преподаватели в университета. Спонсорираме обучение на служители в Техническия университет във Варна. Абсурдно е да се говори за успех в бранша без подготвени хора.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK