"Винербергер" пусна керамичния си завод в Луковит

Инвестицията в производствената база е за над 25 млн. евро

"Винербергер" пусна в експлоатация керамичния си завод в Луковит. В предприятието вече се произвеждат големи тухли с марката "Поротерм" (Porotherm). Производството е разположено в изцяло обновеният и модернизиран завод, известен под името "Успех". В реконструкцията му са вложени 25 млн. евро и тя е продължила цяла година. Плановете на компанията са през следващата година да разшири продуктовото си портфолио и да въведе на пазара гама от нови продукти.


Площадката на завода се разполага на площ от 107 хил. кв.м и включва плац за готова продукция, производствено хале с пещ, сушилни, глинохранилище и административна сграда в обема на халето, помощни площи, жп коловоз и др. Глината, от която се произвеждат тухлите, се добива от кариерата в непосредствена близост на завода. Самото производство е на площ от 15 хил. кв.м.


Заводът е един от най-модерните не само на Балканите, но и в цяла Европа, като отговаря на последните стандарти за енергийна ефективност, опазване на околната среда и здравословни и безопасни условия на труд, обясняват от "Винербергер". Инженерният и технологичен проект са разработени от инженеринговия отдел на компанията във Виена. Проектант по строителната част е "Юнг проект" ООД, а изпълнител - "Унгер Щалбау България" ЕООД.
Технологичният процес е изцяло автоматизиран, управлението на линията се осъществява посредством компютри. Изпичането на тухлите е изцяло с природен газ като гориво.


Австрийската компания е един от водещите производители на тухли в света. Концернът разполага с повече от 250 завода в цял свят, а броят на служителите му надхвърля 13 800. На българския пазар "Винербергер" работи от края на 2004 г. Първоначално дружеството се занимаваше с внос на тухли в България от Румъния и Унгария. Впоследствие компанията решава да купи завода "Успех" в Луковит, където да изнесе производството си, защото търсенето на българския пазар е прекалено голямо и компанията не беше в състояние да отговори на потребителските нужди.


В момента дейността на българското поделение обхваща всички процеси от добива на глина, производство, въвеждане и сертифициране на продукцията, до търговията и технически консултации при проектиране и изпълнение на система от керамични изделия - голямоформатни тухли "Поротерм" и фасадна керамика и настилки Terca.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK