Въвеждането на електронни медицински досиета започва от София

Стойността на поръчката е за 1.5 млн. лв.

Изготвянето на електронни медицински досиета е част от създаването на национален здравен портал, който трябва да бъде въведен до една година

© Анелия Николова

Изготвянето на електронни медицински досиета е част от създаването на национален здравен портал, който трябва да бъде въведен до една годинаМинистерство на здравеопазването обяви обществена поръчка за разработване, тестване и внедряване на програма за изготвянето на електронни медицински досиета на българските граждани. Обявлението за обществената поръчка е публикувано в електронния регистър. Пилотният проект за създаването на здравно досие на гражданите първо ще бъде тестван в София. Прогнозната стойност на открития конкурс е близо 1.5 млн. лв. Победителят ще трябва да изпълни поръчката за 16 месеца.


Изготвянето на електронни медицински досиета е част от създаването на Национален здравен портал, който трябва да бъде въведен до една година. Порталът ще съдържа данни за всички лечебни заведения в страната, календар на здравните събития, полезна информация за лекарите и пациентите. Той ще бъде свързан с електронното правителство.


Вече тече набирането на документи. Желаещите да участват в поръчката могат да купят нужната документация на цена от 700 лв. в сградата на Министерството на здравеопазването до 7 декември. Тогава изтича срокът за приемане на заявленията за участие. Получените оферти в конкурса ще бъдат отворени на 10 декември. Всеки кандидат в конкурса ще трябва да плати 15 хил. лв. като гаранция за участие. Гаранциите за изпълнение на договора са две - по 5% от стойността на доставеното хардуерно оборудване, вкл. комуникационното оборудване и за създадения и внедрен софтуер.
Всеки кандидат трябва да е участвал в поне един интеграционен проект в сферата на здравеопазването относно различни звена от извънболничната и/или болничната помощ, както и да разполага с местен офис или представителство в България през последните три години. Изисква се кандидатите да са участвали в проекти за внедряване на електронни здравни карти в поне една страна на територията на Европа, както и да има доказан опит в анализа на здравна информация и информационното документално осигуряване на медицинската практика.


Участниците в конкурса трябва да приложат към документите заверени копия от годишния счетоводен баланс и отчета за приходи и разходи и отчета за доходите за 2005 и 2006 г., както и декларация за съвместимост на реализирани софтуерни решения в областта на електронното здравеопазване с Internet Privacy Sertificate (IPS) или подобен сертификат за защита на личните и медицинските данни. Кандидатите ще трябва да осигурят техническа поддръжка 24 часа, 7 дни в седмицата.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чудомир
  *****
  Неутрално

  Не е важно пациентите да се третират като хора, нито болниците да изглеждат поне малко приветливо. Важно е да има Портал и да се знае всичко за всеки.

 2. 2 Профил на Запознат със напъна
  *****
  Неутрално

  Просто има едни пари, които трябва да се дадат на едни хора (наши) за да си ги приберем обратно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK