Обмисля се лого за качествените храни

"България има нужда от собствена система за оценката на качеството на хранителните продукти, които да носят отличително лого. Отличителният знак ще ориентира потребителите и те ще могат лесно да отсяват безопасните продукти." Това заяви министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил пред конференцията на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), посветена на контрола и безопасността на храните. Въвеждането на този европейски опит е много по-ефикасен от всякакви административно наложени мерки, които не дават особени резултати, смята Кабил.


В България е важно да се изгради и система за проследяемостта на храните, за каквато бизнесът настоява отдавна. Вече са разработени няколко варианта за агенцията за храните, която да следи качеството им, но въпросът твърде много се е политизирал заради споровете на коя институция да се подчини новата агенция. В момента агроведомството държи 80% от контрола върху храните. Повечето централно- и източноевропейски държави имат подобни агенции, затова ще се използва техният модел.


Слабости в момента има при контрола върху доставките и обработката на животински продукти - мляко и месото, както и при транспортирането на суровините до преработвателните предприятия. Повечето предприятия са въвели системата за контрол върху критичните точки в производството, което ще позволи успешно да реализират продукцията си на европейските пазари. В момента се правят списъци на преработвателни предприятия, покрили стандартите, и на всеки два месеца те се проверяват от българските и европейски ветеринарни експерти, за да получат съответния лиценз.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK