"Русенска корабостроителница" има поръчки за три години

Производствената програма на "Русенска корабостроителница" АД е запълнена с поръчки от германски и холандски корабособственици до края на 2010 г. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Игнат Трайков. През ноември за ходови изпитания във Варна ще бъде изпратен сухотоварен кораб №875, а на вода ще бъде спуснат корпусът на друг плавателен съд. До края на годината ще бъдат предадени на техните собственици два кораба, допълни изпълнителният директор на корабостроителното дружество.


От средата на 2007 г. в Русе започна строителството на първия кораб от серията сухотоварни съдове с осем хиляди тона дедуейт. Той ще бъде спуснат на вода през втората половина на следващата година. Вече са направени поръчки за десет броя от този проект. Досега "Русенска корабостроителница" можеше да произвежда плавателни съдове до 5 хил. тона дедуейт. Осемхилядниците са нова крачка в българското машиностроене, като капацитетът на компанията е до 9 хил. тона водоизместимост и 135 м дължина на съдовете. Производствените възможности на дружеството се повишиха в резултат на сериозна инвестиция, уточни изпълнителният директор.


Германското дружество Rousse Shipyard Beteiligungsgesellschaft GmbH приватизира компанията през 1999 г. Оттогава досега русенската корабна е пуснала на вода над 40 плавателни съда, отговарящи на всички световни изисквания. Тя се специализира в производството на уникални не само в български, но и в европейски мащаб асфалтовози и химикаловози.
В "Русенска корабостроителница" работят около 1500 души. Те очакват от държавата и общината необходимите действия за укрепване брега на р. Русенски Лом, съобщи още изпълнителният директор Игнат Трайков. По време на наводненията през август речният бряг пропадна и разруши логистична кранова връзка между два от цеховете на дружеството.


При посещение в корабостроителницата през септември министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов увери кмета на града, че община Русе ще бъде включена в инфраструктурния проект на ведомството, отнасящ се до изграждане на бетонно корито по поречието на р. Русенски Лом. Необходимо е спешно да бъде укрепено устието на реката, тъй като в момента брегът е силно ерозирал. Очакванията са да се отпуснат целеви средства за временното укрепване на устието, докато бъде завършен целият проект на МРРБ.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Petar
    *****
    Неутрално

    И Русенската и Варненската корабостроителница имат много заявки а тази в Бургас я закриха и продадоха тхниката за жълти стотинки

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK