Пенсионни компании: Надценени дружества има, но не борсата като цяло не е

Представители на бранша смятат, че на пазара има потенциал за растеж

На Българската фондова борса има надценени компании, но не може да се каже, че целият пазар е надценен - около това мнение се обединиха повечето представители на пенсионни дружества, запитани от "Дневник".


"Въпросът за надценеността на фондовия пазар е много труден, защото в момента сме свидетели на корекции в цените. Анализ би бил възможен едва след като се поуспокои пазарът", коментира Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие".


За надцененост на пазара и дори за балон се заговори преди няколко седмици, като дори председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов заяви в интервю, че борсата е тенджера под налягане. Организацията на инвестиционните посредници БАЛИП също разпространи писмо, с което изрази безпокойство, че много компании са силно надценени, от една страна, заради разликата между свободните средства за инвестиции и предлаганите книжа, а от друга - заради факта, че при някои дружества може да се говори дори за манипулации. След като от няколко страни представители на пазара изразиха подобни мнения, последва спад при цените на акциите, но анализаторите се въздържат да дават прогнози дали той ще продължи по-дълго време.
Според София Христова, изпълнителен директор на ПОД "Алианц България", не може да се говори генерално за надцененост на българския пазар. За такова твърдение трябва да има достатъчно данни, които да подкрепят тази теза, а към момента може да се каже, че те са оскъдни, добави тя.


"По лично мое виждане, за големи пакети пазарът е подценен, за малки е надценен", смята Милен Марков, изпълнителен директор на ПОК "Съгласие". Когато става дума за по-малки инвестиции, виждаме как пазарът е надценен, но когато се появят по-големи, пазарът не може да ги поеме и тогава е подценен, но подчертавам, че това е моето мнение и не ангажирам пенсионните фондове с него, допълни той.


Освен големите индивидуални играчи и взаимните фондове на БФБ едни от най-големи инвеститори са пенсионните фондове, за което има две основни причини - промяната в режима им на инвестиции и паричният ресурс, с който разполагат. През миналата година с промени в Кодекса за социално осигуряване ограниченията за инвестиции в акции бяха намалени.


Станислав Димитров, изпълнителен директор на "ДСК-Родина", обясни, че има разговори между пенсионните компании и сред тях надделява мнението, че фондовете не са създадени за краткосрочна инвестиция, а са инструмент за натрупване на средства. Това мнение сподели и София Христова. Инвестициите ни са дългосрочни и целта не е да се печели от краткосрочни движения на пазарите, каза Димитров. Валентин Гарвански, финансов директор на ПОД "Бъдеще", заяви, че е съгласен за наличието на надценени компании, но не и с това, че БФБ е надценена. По-скоро развитието на икономиката въпреки членството ни в ЕС все още е такова, че пазарът е развиващ се и потенциалът му е по-голям, добави Гарвански.


Към края на септември тази година нетните активи на трите вида пенсионни схеми са близо 2.16 млрд. лв., от които 702 млн. лв. са инвестирани в акции и дялове на колективни инвестиционни схеми. От цялостното движение на БФБ до голяма степен зависи и доходността на пенсионните фондове - но не е в толкова силна зависимост, както е при договорните фондове. Освен това част от активите им са инвестирани в чужбина - около една трета към септември, което е отделно от вложенията в акции.


Мнения:


София Христова, ПОД "Алианц България"


Според мен не може да се говори генерално за надцененост на българския фондов пазар. За едно такова твърдение трябва да има достатъчно данни, които да подкрепят тази теза. Такива данни към момента, може да се каже, че са оскъдни. Това, което наблюдаваме през последните няколко дни като спад на БФБ, в развитите държави се нарича корекция и се определя като здравословна. За разлика от нас там тя се поражда от въздействието на обективни пазарни фактори и се проявява като субективни пазарни настроения. Тук обаче за съжаление субективните фактори надделяха в тази ситуация. Силният ръст на борсовите индекси у нас, който наблюдавахме, има за основа резултатите на публичните компании, които поради ниската данъчна ставка показаха реалния ръст на печалбите си. Ние, пенсионно-осигурителните дружества като институционални инвеститори, гледаме дългосрочно и стратегически на управляваните от нас портфейли от акции на БФБ.


Даниела Петкова, ПОК "Доверие"


Въпросът за надценеността на фондовия пазар е много труден, защото в момента сме свидетели на корекции в цените. Анализ би бил възможен едва след като се поуспокои пазарът. От това, което се случва в момента, генерално може да се каже, че върху фондовия пазар продължава да оказва влияние основният механизъм на търсене и предлагане. В момента търсенето продължава да превишава предлагането, поради което и сега някои от цените на акциите, чийто фундамент предполага по-ниска цена, всъщност на БФБ са по-високи. Няма как при положение,че се отчита растеж на икономиката, в цените да не са заложени и очакването за продължаващ бъдещ растеж, и по-добри показатели на компаниите.


Станислав Димитров, ПОК "ДСК-Родина"


Българският капиталов пазар е в сегмента на развиващите се пазари, от тази гледна точка е редно да бъде сравняван със страните от региона, а не с развитите пазари в Европа и САЩ. Именно това е причината за силната корелация на борсите в региона, за никой не е тайна, че от известно време на повечето пазари в региона ставаме свидетели на известни корекции, които не подминаха и нашата страна. Всяка година по това време се наблюдава известно охлаждане на страстите по пазарите, говоря и в световен мащаб не само за българския пазар, в повечето случаи подобно движение надолу е последвано от бурно нарастване в началото на следващата година. Нашето мнение е, че пазарът става все по-ефективен и играчите на него са единствените, които могат да преценят дали е дошъл моментът за продажби или покупки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK