AIG увеличи дела си в БТК до 93.96%

Новият собственик на Българска телекомуникационна компания (BTC) в лицето на американския застраховател AIG увеличи дела си в компанията от 90.0736% на 93.957% след края на задължителното търгово предложение към миноритарните акционери. Новият собственик предвижда да отпише компанията от борсата.


Според съобщение на Българска фондова борса под половината миноритарни инвеститори в телекома са приели търговото предложение - 32 физически лица с 10.23 млн. акции и 197 юрически лица с 981 хил. акции. Общо това прави 3.9% от акционерния капитала на компанията в размер на 288 млн. лв.


Това означава, че извън новия мажоритарен собственик остават още малко над 6% от капитала на компанията. В началото на август инвестиционен фонд на швейцарската компания за управление на богаство "Юлиус бер" премина границата от 5% участие в телекома и според съобещение на борсата от 9 август притежава 5.36% от БТК.
Коригираното търгово предложение за БТК беше при цена 11.30 лв. за акция при първоначална цена от 10.73 лв.


Смяната на собствеността в най-голямата публична компания на Българска фондова борса и в телекомуникационния монополист в страната беше договорена в началото на май, а сделката беше финализирана през август.


Схемата, по която телекомът беше продаден, беше чрез смяна в собствеността на "Вива венчърс", която приватизира БТК през 2004 г. Дружество на исландския бизнесмен Тор Бьорголфсон придоби 100% от "Вива", след което продаде дела й от 65% в телекома заедно с още дялове на инвестиционото звено на американския застраховател AIG. Представителят на AIG - "Неф телеком България", придоби 90% телекома срещу 11.25 лв. за акция или около 1.08 млрд. евро за 65-процентовия дял. В цената влиза и дивидентът от 0.55 лв. за акция от печалбата на БТК за 2006 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK