"Мобиком" ще цифровизира мобилната си мрежа

Дъщерната компания на "БТК груп" - "Радиотелекомуникационна компания" ЕООД, която е единствен играч на българския пазар на аналоговите мобилни мрежи, получи лиценз за цифрова мрежа по технологията CDMA (Code Division Multiple Access) в честотния обхват от 450 мегахерца. Решението на регулатора е от края на ноември и е съобразено с решението на Върховния административен съд, който се произнесе в полза на оператора. Старият аналогов лиценз за подвижна клетъчна мрежа по стандарт NMT (Nordic Mobile Telephone) има национално покритие и е в сила до 2013 г. Изменената регистрация има същия срок на действие.


От БТК потвърдиха, че промяната на лиценза е факт, но не обясниха как точно смятат да използват новата технология и кога ще започнат работа по внедряването й, още повече че лицензът се издава само за 6 години. Старата аналогова мрежа на оператора има национално покритие, но след старта на GSM операторите търговският интерес към услугите й намаля и абонатите й непрекъснато се топяха. По данни на КРС операторът има вече под 1% пазарен дял. По неофициална информация потребителите на т.нар. мобифони наброяват около 1000 души.


Според източници, близки до БТК, операторът най-вероятно ще надгради досегашната си мрежа според технологията CDMA 450 и ще я ползва най-вече за предоставяне на фиксирана гласова услуга, т.е. ще си помогне като оператор със значително пазарно въздействие да изпълни задълженията си по отношение на универсалната услуга и да достигне до всяко домакинство. Става дума за предоставяне на телефонни услуга на населението, което обитава труднодостъпни планински райони, където е невъзможно да се прокарат кабели. Има предположения, че освен глас БТК ще предложи по безжичната си цифрова мрежа и достъп до интернет. Сигурно е обаче, че РТК ще изгражда мобилна мрежа, но няма да бъде четвърти GSM оператор. Според експерти технологията има добър радиус на покритие, но не е атрактивна за мобилна телефония.
От КРС потвърдиха промяната, но уточниха, че са поставили на РТК условие да отстъпи част от използвания спектър, който ще се даде на друг оператор. РТК не може да бъде четвърти GSM оператор, а ще работи като още един мобилен телеком, коментираха от комисията и напомниха, че трите български мобилни оператора работят в честотния диапазон от 900 и 1800 мегахерца. Според експерти от регулатора най-доброто приложение на технологията CDMA 450 е именно фиксираната гласова телефония, а при широколентовия интернет шансовете й са по-малки.


Представители на алтернативните телекоми, които изграждат мрежи по WiMax стандарта, потвърдиха позицията на КРС и допълниха, че най-вероятно БТК ще предложи фиксирана телефония и интернет, но скоростта на достъпа нямало да конкурира тази на GSM операторите. Не очаквам РТК да ни бъде конкуренция при широколентовия интернет достъп, но компанията би могла да използва търговското си име "Мобиком" и да предложи евтина мобилна телефония на досегашните си абонати, коментира представител на WiMax оператор.Радиотелекомуникационна компания "Мобиком" е създадена през декември 1992 г. и е собственост на БTK. Мрежата й използва стандарт NMT 450i, a услугата е пусната в края на 1993 г. По данни от сайта на компанията услугата "Мобифон" има над 196 хил. абонати в цялата страна. Мрежата й покрива над 95% от територията на България, всички големи градове, пътища и курорти. Клиентите й могат да ползват телефоните си и на територията на Дания, Норвегия, Беларус, Русия и Швеция.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Вечен
  *****
  Неутрално

  За разлика от петте милиона на една друга мобилка,тези 200 000 са истински и покритието е истинско. Радвам се, че "пак сме тука"! Успех!

 3. 3 Профил на някой
  *****
  Неутрално

  Да, след толкова години и толкова много опити за добиване на цифров лиценз - най-накрая.
  Мобиком е единственият аналов мобилен оператор по рождение, без последвал цифров лиценз в цяла Европа.
  Повечето оператори, които са стартирали като аналогови мобилни оператори, са ставали в последсвие и мобилни цифрови.
  Но тук в БГ, всичко е различно.

 4. 4 Профил на internet
  *****
  Весело

  Най-сетне Мобиком получи CDMA лиценз. За незапознатите, CDMA е алтернативен (разбирай несъвместим) на GSM стандарт за изграждане на цифрова мобилна мрежа.

  3 мобилни оператора, 5 WiMax лиценза, за какво ни е още един стандарт ще се запиташ. И с право.

  От БТКРС се опитват да ни внушат, как новия лиценз ще подпомогне социалните задължения за телефонизиране на бабите в слабонаселените райони. Дрън-дрън. Не че бабите не го заслужават, икономическата логика не го позволява. За БеТаКа ще е от порядък по-евтино да им връчи по един GSM, вместо да гради нова мрежа. Вивателска оферта тип HomeZone/OfficeZone ще реши веднъж за винаги проблемите с рентабилността на съответните фрагменти от фиксираната мрежа.

  Ако Мобиком се законкурира с GSM мрежите на общо основание ще навреди най-вече на братята си от Вивател. Защото единствената възможност за позициониране е “най-ниски цени”, ниша доминирана за момента от БТК Мобайл. Явно лицензът и затова не става.

  За мен убийственото приложение на този лиценз е в мобилните данни. Пред тях тепърва предстоят големите ръстове на гласовите комуникации от близкото минало. Инициативата “Всеки уред - в интернет” ще продължи угояването на мобилните оператори през следващото десетилетие.

  Една data only EV-DO мрежа на 450 MHz може за кратко време да предложи дълбоко (в сградите) национално покритие със скорост от порядъка на 1 мегабит/сек. С такава мрежа Мобиком може да завладее над 50% от пазара на мобилни данни, благодарение на много по-ниската цена и кратки срокове за изграждане спрямо конкурентните технологии. Особено ако си отворят мрежата “на едро”, за компании с желание за разработка на специализирани решения. Например повечето ПОС терминали все още са закачени към стената, напълно ненужно. А какво ще кажеш за мобилно “радио”, с което слушаш всички интернет станции? А защо не VoIP на преждеспоменатите баби?

  Аз лично си мечтая за мобилна връзка от лаптопа в рамките на 25-30 лева месечно. А ти?

 5. 5 Профил на селянина
  *****
  Неутрално

  Каго ши дой у село!Ние сме на аналогова централа все още!?

 6. 6 Профил на МИНАЛОТО
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на venko
  *****
  Неутрално

  еи смотаняци мраза ви само ме набутвате с тия есемеси в мобилето маиката дави ебем

 8. 8 Профил на dimo
  *****
  Неутрално

  цупувам запазена нокиа-720.за контакти-0888896575

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK