"Свилоза" готви 300 млн. евро инвестиции за нови активи

Свищовската компания ще прави придобивания в региона

Свищовският производител на целулоза "Свилоза" предвижда около 300 млн. евро инвестиции за разширяване на дейността си през следващите няколко години, съобщиха вчера от компанията. Около 230-250 млн. евро ще бъдат вложени в изграждането на нова фабрика за опаковъчна хартия на територията на предприятието в Свищов с капацитет 500 хил. тона годишно, а други 30 до 60 млн. евро ще бъдат използвани за придобивания на заводи на Балканите и Източна Европа, заяви Красимир Дачев, председател на съвета на директорите на "Свилоза". Страните, към които ръководството на българската компания има интерес за покупка на предприятия, са Сърбия, Румъния, Молдова и Русия. Новата фабрика трябва да бъде построена до края на 2009 г.


Инвестиционните проекти трябва да увеличат производствените мощности и продажбите на "Свилоза", с което да бъде посрещнато нарастващото търсене на продукцията на целулозно-хартиената промишленост на пазара в Югоизточна Европа. Финансирането им ще бъде осигурено основно чрез банкови кредити, като от мениджмънта на дружеството не изключват възможността за привличане на чужди партньори и бъдещо увеличение на капитала на компанията. Преговори за привличане на заемен ресурс се водят с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която вече е участвала като партньор в проекти на компанията. Съвсем наскоро "Свилоза" приключи успешно проект за обновление и инсталиране на нови производствени мощности в завода на стойност 55 млн. евро. От тях 28 млн. евро бяха кредит на ЕБВР и Нордик инвестмънт банк, а останалата част беше осигурена по линия на увеличението на капитала на дружеството от 6.65 млн. евро на 31.75 млн. евро. С пускането на новите мощности в рамките на следващите три години производственият капацитет на завода се предвижда да бъде увеличен три пъти до 150 хил. тона. Други съществени ефекти от инвестиционния проект ще са драстичното намаляване на разходите за енергия и себестойността на продукцията (с 28%), както и покриването на всички екологични изисквания.


За тази година към момента мениджмънтът на предприятието предвижда загуба или съвсем ниска печалба с оглед на спирането на работата на завода за няколко месеца заради внедряването на новите инсталации. Първоначалните разчети на дружеството сочеха дори 2.5 млн. лв. загуба, но тя няма да се състои, прогнозираха от компанията.


В рамките на новия повишен капацитет от 150 хил. тона обемът на реализираната продукция през 2008 г. се очаква да достигне 120 хил. т, каза Красимир Дачев, като уточни, че трудно може да се предвиди конкретен финансов резултат с оглед на това, че целулозата е борсова стока и цената й зависи от конюнктурата на международните стокови борси.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK