ЦКБ намалява дела си в "Одесос"

Централна кооперативна банка (ЦКБ) намалява дяловото си участие в капитала на Кораборемонтен завод "Одесос" от 14 на 9.3%, сочи съобщение в бюлетина на Българската фондова борса.


Според съобщението на борсата в резултат на репо сделка банката е прехвърлила малко над 5% от капитала на завода, или 29 333 акции, като прехвърлянето е регистрирано в Централния депозитар на 27 декември 2007 г.


ЦКБ придоби същия брой акции при репо сделка от юни 2007 г. По същото време пък "Холдинг Варна А" прехвърли вследствие на репо сделка същия брой книжа. След настоящата сделката прякото участие на банката в капитала на завода достига 9.27%.
"Химимпорт", от чиято финансова група е и ЦКБ, контролира 25% от капитала на кораборемонтния завод, както заяви миналата пролет изпълнителният директор на холдинговата компания Иво Каменов. По данни от бюлетина на Българската фондова борса универсален пенсионен фонд "Съгласие", който е част от финансовата група на "Химимпорт", притежаваше 5.05% от завода. Според проспекта за вече провелото се увеличение на капитала на "Химимпорт" от 130 млн. лв. на 150 млн. лв. плановете на компанията са да увеличи дела си в "Одесос".


"Българска корабна компания", стопроцентова собственост на "Химимпорт", влезе в ръководството на завода с решение на акционерите на КРЗ "Одесос" на общото им събрание, провело се на 12 януари 2007 г. Чрез "Българска корабна компания" "Химимпорт" е собственик на Параходство "Българско речно плаване", който придоби през 2006 г.


В началото на август акционерите на КРЗ "Одесос" одобриха закупуването на плаващ док срещу 22.5 млн. долара. Негов производител е украинският завод "Палпада", като "Одесос" ще финансира 60% от сделката със собствени средства и 40% с кредит. В цената е включена стойността на плаващия док след построяването му, транспортирането му от Херсон до Варна и инсталирането му в акваторията на завода.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK