Започва търговията с "Домокат" и фондовете на "Аврора

От днес започва търговията на борсата с акциите на гръцката компания "Домокат" и с дяловете на договорните фондове "Аврора кепитъл - балансиран" и "Аврора кепитъл - Global Commodity Fund".


"Домокат" ще въведе книжата си за търговия при цена на въвеждане 3 лв. съгласно потвърдения проспект за вторично публично предлагане на компанията, изготвен от инвестиционния посредник "Капман". Капиталът на компанията е 1.69 млн. лв., разпределен в същия брой акции с номинал 1 лв.


Целта на листването е осигуряването на достъп до ценните книжа на дружеството на широк кръг инвеститори и възможността за формирането на борсова цена за тях.




"Домокат" изгражда луксозен жилищен комплекс "Панорама", състоящ се от шест сгради в столичния квартал Драгалевци. Основните инвестиции на компанията ще бъдат именно в строителството на комплекса.


Според информацията в проспекта основни акционери в "Домокат" са регистрираното в Гърция "Домокат А. Е." с 99.716% от капитала и гъркът Христос Мурутис с 0.284%, свързан още и с други публични дружества на българската борса като "Юрокапитал Битекс" и "Доминант финанс".


"Аврора кепитъл - балансиран" и "Аврора кепитъл - Global Commodity Fund" се управляват от "Аврора кепитъл", собственост на бившия зам. финансов министър от кабинета "Сакскобургготски" Красимир Катев. Рисковият профил и на двата фонда е балансиран, като вторият - Global Commodity Fund, инвестира набраните средства в акции, облигации и деривативни инструменти на компании, чийто бизнес е свързан с добив, обработката, транспорт и търговия с природни ресурси.


В категорията природни ресурси попадат природен газ, петрол, метали, хранителни култури, като според проспекта на фонда делът на акциите и инструментите с фиксирана доходност ще е до 70%, а този на деривативните инструменти - до 10%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK