Италианци популяризират българските занаяти

Български грънчари, дърворезбари, гайтанджии и други занаятчии ще работят съвместно с флорентински майстори на стъклопис, ковано желязо, обработка на камък. Това ще стане в рамките на проект AVA на флорентинската "Фондация за художествени занаяти". Партньори по проекта са общините във Флоренция и Бургас, както и градове от Франция и испанската област Каталуния.


"Стремим се да проучим актуалното състояние на европейските художествени занаяти и да помогнем за тяхното възраждане, като в същото време привлечем млади и талантливи хора със свежи идеи и новаторско мислене", обобщи целта на проекта председателката на фондацията Джема Густи.


Проектът кандидатства за финансиране пред еврофондовете, а размерът на субсидията, която ще отпусне Европейската комисия, ще стане известен през март. Интересното е, че не е краткосрочен, а постоянен, тъй като фондацията разчита и на собствени средства и спонсори.
По време на реализацията му ще бъдат проведени семинари, уърк шопове и съвместни изложения. Произведенията на европейските майстори ще обиколят страните партньори, а накрая ще останат във Флоренция.


Италианската делегация посети Бургас в края на миналата седмица, за да се запознае с възможностите за развитие на художествени занаяти в областта. С представители на Регионалната занаятчийска камара италианците обсъдиха общите проблеми на занаятчиите в Европа - липсата на специализирани училища за художествени занаяти и заливането на пазара с евтини турски и китайски копия.


Около 300 занаятчийски предприятия и 1500 майстори членуват в бургаската занаятчийска камара. Сред типичните за региона занаяти са грънчарство, хлебарство и сладкарство, изработване на народни носии и на рибарски мрежи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK