Свинекомплексите на борсата остават два

Свинекомплексите на борсата остават два


Свиневъдство-Преславец" АД (SVINP) се готви да бъде отписано от регистъра на публичните дружества. Това е решило Общото събрание на акционерите, проведено във вторник. Бил е приет и нов устав, който да влезе в сила след отписването на дружеството от регистъра, съобщиха от БФБ-София.


Мажоритарният собственик на свинекомплекса - "Мел Холдинг" отправи търгово предложение към дребните акционери на 31 юли миналата година. Предложената цена за акция беше 9,40 лв, а броят акции, обект на предложението - 19 794. Към този момент холдингът притежаваше пряко и чрез свързани лица 90,21% от акциите на Свиневъдство-Преславец.


Търговото не мина без перипетии. В средата на август КФН го спря, но впоследствие го одобри месец по-късно. Още в предложението беше посочено, че "Мел Холдинг" възнамерява да поиска отписване на дружеството от регистъра на публичните дружества.
През октомври след изтичането на законовия срок стана ясно, че едва едно физическо лице, притежател на 70 акции е приело търговото предложение.


Капиталът на Свиневъдство-Преславец е разпределен в 201 804 акции с номинал 1 лв., а пазарната му капитализация е около 1,71 млн лв. За първото шестмесечие на годината дружеството регистрира загуба от 18 хил. лв, като активите намаляват с близо 400 хил. лв. до 3,14 млн. лв. За периода не са получени приходи от продажба на продукция или стоки.


Един от най-големите приватизационни фондове, които събираха инвестиционни бонове преди и по време на първата вълна на масовата приватизация, беше "Мел инвест". Този фонд е основан през 1996 г. и е базиран в Сливен. През 1998 г. е преобразуван в холдингово дружество. Дружеството успя да събере инвестиционните бонове на над 75 хиляди души основно от Сливен и околността и с тях да закупи пакети в много предприятия, сред които и мажоритарния пакет в "Свиневъдство Преславец".


Така на борсата остават другите два свинекомплекса - "Свиневъдство-Стамболово" и "Свинекомплекс Николово".


Вероятно техният брой ще се увеличи, след като преди броени дни собственикът на двата свинекомплекса - "Бръшлен" и "Самуил" - "Агрокапитал", съобщи, че ще направи публично предлагане на акциите си до няколко месеца.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK