Дело за фалит на "Бета" няма да има

Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на Плевенския окръжен за откриване на производство по несъстоятелност за бившия оръжеен завод "Бета" - Червен бряг, съобщи съдебният говорител Силвия Кръстева. Производството беше открито по молба на един от кредиторите на предприятието - "Булгарлизинг" АД, София, чиито искания обаче са счетени за неоснователни, обясни Кръстева.


В мотивите си съдът посочва, че "Булгарлизинг" се позовава на два основни договора с "Бета" - първият от 1988 г., а вторият - от 1987 г. Те обаче по документ са сключени между бившия оръжеен завод и тогавашното предприятие "Булгарлизинг" СД. Липсват доказателства, според който да се вижда, че "Булгарлизинг" АД е правоприемник на вземанията на бившето стопанско дружество, смятат магистратите. Така на практика няма доказателства, че "Бета" - Червен бряг, дължи на софийската фирма посочената в иска сума от над 10.2 млн. лв. Това означава, че липсва основа и за откриване на производство по несъстоятелност, поясниха магистратите.


Преди година Плевенският окръжен съд откри производството по несъстоятелност за "Бета". Тогава дружеството беше обявено в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост. За начална дата на финансовите проблеми беше приета 31 декември 2000 г., тъй като оттогава "Бета" не е извършвала никакви плащания към кредиторите. На фирмата бяха наложени и предварителни обезпечителни мерки - запор на цялото имущество и бяха назначени временните синдици. По данни на окръжния съд задълженията на "Бета" към всички кредитори възлизат на близо 45 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK