"Дрезднер Клайнворт": Цените на акциите на европейските банки говорят за рецесия

България е сред най-застрашените от кризата развиващи се страни

"Дрезднер Клайнворт":  Цените на акциите на европейските банки говорят за рецесия


Сред всички развиващи се страни тези от Източна Европа, включително България и Румъния, са най-застрашени от разразилата се в последните месеци глобална кредитна криза. Това предупреди "Дрезднер Клайнворт" в един от последните си доклади "Европейските банки: Цените на акциите говорят за очаквана рецесия".


Засега развиващите се пазари от Азия и Латинска Америка показват, че са стабилни и могат да устоят на кризата, тъй като привличат ликвидност и дори са считани за убежище от инвеститорите, се казва в анализа. Изключение обаче прави Източна Европа и в частност България и Румъния, предупреждават специалистите. Затова от "Дрезднер Клайнворт" препоръчват на инвеститорите да се въздържат от покупки на акциите на Ерсте банк - един от влиятелните играчи в региона. В същото време позитивни за прогнозите за Националната банка на Гърция (NBG), за която се очаква печалбата на акция (показател EPS) да достигне 25.4% за тази година. Сред печелившите ще е и "Уникредит" (20.9%), Алфа банк (19.7%), "Сантандер" (18.4%) и "Стандард Чартред" (17%).


Като цяло според анализа на "Дрезднер Клайнворт" цените на акциите на европейските банки показват, че инвеститорите се подготвят за рецесия. Банките са завършили 2007 г. оценени с 18% по-ниско в сравнение с средното за фондовите пазари в Европа, а прогнозите показват, че 2008 г. няма да е по-лесна, нито по-успешна. Въпреки че все още има огромни възможности за постигане на големи печалби, тази година няма да е по-лесно заради разклатените основни на финансовите пазари, коментират анализаторите. Негативната тенденция се очаква да засегне както потребителското, така и корпоративното кредитиране. Факторите, които ще се отразят най-силно на потребителското кредитиране в Европа, ще са спадът в цените на жилищата, нарасналите провизии, изострената конкуренция за привличане на депозити, преоценения риск и т.н. Същите фактори се очаква да засегнат негативно и корпоративното кредитиране, което ще пострада допълнително и от намалелите печалби от капиталовите пазари, нарасналите разходи за финансиране и слабия долар.
Тази година няма да донесе ръст в печалбата на акция на финансовите институции, прогнозира още "Дрезднер Клайнворт". Очакванията на анализаторите е средната печалба на акция на банките за 2007 г. да е 11%, а за 2008 г. - около 7%. Единствено гръцките банки се очаква да направят изключение и да постигнат печалба на акция от цели 21% за тази година. Следват испанските (19%) и италианските (18%) банки. Показателят ще е негативен за Швейцария (-3%) и Бенелюкс (-3%).


Според анализаторите банките вече са изконсумирали предварително очакваните усложнения на световните финансови пазари. Рецесията е много вероятна за САЩ, а оттам тя може да се отрази на Европа и развиващите се страни, а впоследствие и на всички сектори на икономката. От гледна точка на банковия сектор прогнозите на анализаторите са, че тази година ще донесе още лоши новини, но и възможности за придобивания и сливания.


Препоръките към инвеститорите:


Привлекателни инвестиции


Алфа банк


Банко пополаре


Комерцбанк


KBC


Креди "Суис"


HBOS


HSBS


NBG


"Сантандер"


"Стандард Чартред"


"Уникредит"


Непривлекателни инвестиции


Търговска банка на Португалия


"Барклис"


"Кредит агриколе"


Дойче банк


ING


"Сабадел"


UBS


Източник: Dresdner Kleinwort

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK