Мобилният интернет в Европа може да поевтинее

Великобритания вече поиска по-ниски цени за пренос на данни

Mобилните оператори в Европа са изправени пред нов натиск, особено след като телеком регулаторът във Великобритания изрази загриженост за "изключително високите" цени, които плащат обикновените потребители и бизнес абонатите за сърфиране в интернет от мобилните си телефони, когато пътуват в чужбина.


Ofcom, британският медиен и телекомуникационен регулатор, настоява операторите са намалят роуминг тарифите си и към страните извън Европейския съюз по отношение на услугите за данни, каквито са електронната поща и достъпът до интернет, или ще бъдат принудени да го направят насила чрез законодателни мерки. Според изпълнителния директор на Ofcom Ед Ричардс цените за роуминг за данни пречат на бизнес конкуренцията и ефективността. Той цитира проучване, според което средните такси, събирани от операторите на Острова за изпращането или получаването на 1 мегабайт данни по мобилен телефон в рамките на ЕС миналото лято, са били 4.11 паунда. "Това е доста скъпо", смята Ричардс. Според тази тарифа свалянето само на една пауърпойнт презентация ще струва около 10 паунда, е пресметнал той.


Ричардс призовава операторите да поевтинят и таксите си за изпращане на SMS-и извън границите на ЕС. Не на последно място по важност за английския регулатор е и въпросът за таксуването на разговорите на потребителите като цяла минута, когато говорят в чужбина, въпреки че тяхното обаждане е било с продължителност само 20 секунди. Според шефа на Ofcom тази практика товари сметките на абонатите с близо 20%.
Намесата на Ofcom най-вероятно ще доведе за втори път до противоречия между регулаторите и мобилните оператори по темата роуминг тарифи. Миналата година еврокомисарят по телекомуникациите Вивиан Рединг принуди индустрията чрез гласувания от Съвета на министрите регламент да намали цените за роуминг. В същото време операторите се надяват, че услугите за пренос на данни ще им осигурят значителни нови приходи. Те печелят по-малко от телефонните услуги заради жестоката конкуренция и настиска от страна на регулаторите да свалят цените. "Водафон", най-големият мобилен оператор в света според обема на приходите си, миналия ноември е обявил 45% нарастване на постъпленията си само от пренос на данни, което представлява 965 млн. паунда за първата половина на финансовата му 2007-2008 г. Това нарастване показва как през следващите години най-накрая, след фалшиви спадове и огромни разходи за лицензи за мобилни мрежи от трето поколение за операторите, потребителите ще използват мобилните си телефони за сърфиране в интернет.


От Ofcom се надяват, че телекомите доброволно ще свалят роуминг тарифите си за пренос на данни и приветстват обявеното този месец намаление на най-голямата мобилна компания във Великобритания - 02. Тя намали цените си за изпращане и получаване на 1 мегабайт информация от 15 на 3 паунда за абонатите си в страната. Шефът на Ofcom обаче е оптимист и очаква, че операторите ще отидат далеч над намаленията, направени от 02.


Групата на европейските регулатори обяви в свой доклад този месец, че средните такси, събирани от телекомите за 1 мегабайт данни, изпратени и получени през GSM в рамките на ЕС през миналото лято, са били 5.24 евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ВИНА
  *****
  Любопитно

  ИВ БЪЛГАРИЯ ДА ПОЕВТИНЕЯТ ИНТЕРНЕТ УСЛУГИТЕ,ЗА ДА МОЖЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ДА СЪРФИРАТ.

 2. 2 Профил на ВИНА
  *****
  Неутрално

  ДА ПОЕВТИНЕЯТ УСЛУГИТЕ В ИНТЕРНЕТрТАКСИТЕ КАТО ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЪЩО

 3. 3 Профил на МАРААЯ
  *****
  Весело

  ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ПРИМЕРА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЗА СВАЛЯНЕ НА ТАКСИТЕ ЗА ИНТЕРНЕТ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK