КЗК предлага да отпадне фиксирането на цените при одиторските услуги

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ предлага да отпадане възможността за фиксиране на ценови ставки за определен брой часове за проверка и заверка на счетоводните отчети, съобщи пресцентърът на комисията, след като е било извършено проучване на регулаторния режим и саморегулациите в дейността на одиторите и съответствието им със Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/.


Повод за образуване на производството са препоръките на ЕК за либерализиране на действащите законодателни и регулаторни мерки.


КЗК е анализирала изискването за задължително членство в една единствена организация - ИДЕС /Институт за дипломирани експерт-счетоводители/. Според комисията, съществуването на повече от една професионална организация е допустимо само при условие, че държавата поеме ролята на гарант на законосъобразността на изпитните и квалификационни процедури, чрез определяне на еднакви стандарти.
Комисията предлага да се преразгледа нормативната уредба за делегиране на правата за обучение, провеждане на изпити и издаване на дипломи само ИДЕС. Целта е да се защитят интересите на потребители и професионалистите, както и да се избегнат евентуални ограничения на конкуренцията в бранша. КЗК счита, че възможността за провеждане на устни изпити, трябва да отпадне. Комисията приема също, че забраната за реклама не е в интерес на потребителите.


Изготвянето на промени в Закона за независимия финансов одит, както и приемането на последващи актове, регулиращи дейността на одиторите, следва да бъдат предоставяни на КЗК за оценка на съответствието им с правилата на конкуренция, информират от комисията.


Пълният текст на становището е публикуван на адрес: www.cpc.bg

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Alf
    *****
    Неутрално

    естетсвено, че трябва да отпадне. Както и при нотариусите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK