Компаниите от "Набуко" искат ускоряването му

Търговци от 7 страни вече са заявили желание да ползват газопровода

Пет компании на страни от Европейския съюз (ЕС), участници в проекта за изграждането на газопровода "Набуко" за алтернативни доставки на руския газ, поискаха в меморандум правителствата им да ускорят работата по проекта. Той беше подготвен за подписване и от министрите - българският Петър Димитров, федералния министър на икономиката и труда на Австрия Мартин Вартенщайн, на икономиката и финансите на Румъния Варужан Восганян, държавния секретар на икономическото министерство на Унгария Габор Биоси, от германски федерален министър и министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер. Това обаче не се слочи във вторник вечер, защото част от министрите нямаха мандат от правителствата си за подобно подписване.


Проектът е приоритетен за ЕС и беше ускорен, след като Русия активно работи за реализацията на проекта "Южен поток".


През втората половина на януари София и Москва подписаха споразумение за "Южен поток", като тръбата трябва да минава по дъното на Черно море от руската станция "Береговая" до крайбрежието на България и оттам за Западна Европа.
В подписания вчера във Виена документ се предвижда и включването на шести участник в "Набуко газ паплайн интернешънъл" - германската RWE. Тя ще има равен дял в проекта, което ще е за сметка на намаление на участията на останалите пет компании в дружеството, които до момента имаха по 20%. Акционери в смесената компания са "Булгаргаз холдинг", турската "Боташ", румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ и австрийската ОMV. Ще бъде изградена газопроводна система от източната турска граница до газовия разпределителен център Баумгартен в Австрия. През миналата седмица "Газпром" и OMV се договориха за смесено дружество с равно участие от по 50%, което ще управлява центъра. Това е и крайната точка на "Набуко".


"Газпром" не е придобила материални активи, нито капацитета от хранилището", каза членът на съвета на директорите на "OMV газ интернешънъл" Вернер Оли. Той изтъкна, че транзитът през Баумгартен, който в момента е 50 млрд. куб метра годишно, ще нарасне до 70 млрд.


Петър Димитров обясни, че с меморандума правителствата ще демонстрират подкрепата си за проекта. "Набуко" ще е готов с година по-късно от обявеното, или през 2013 г. Като причина за това изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов изтъкна забавянето на доставките на газ от находището "Шах дениз" в Азербайджан.


С приемането на RWE в "Набуко" ще се ускори реализацията на проекта. България има възможност да се превърне в газоразпределителен център, какъвто е Австрия в момента, каза Димитров. Пред колегите си министри той подчерта, че България е направила усилия за ускоряването на проекта, за да се превърне той от куха декларация в приоритетен.


Няма реална опасност "Южен поток" да заплаши "Набуко", каза още Димитров. От ръководството на "ОМV газ интернeшънъл" твърдят, че всички доставки на газ от Европа са добре дошли, защото проучванията сочат, че до 2030 г. дефицитът на Стария континент ще достигне 500 млрд. куб. метра при най-оптимистичния вариант, а при най-песимистичния ще надхвърли 600 млрд. куб. метра. Според прогнозите на австрийската компания доставките от Скандинавския регион ще спаднат за периода до 150 млрд. куб.м. Засега остава неясно откъде ще се захрани "Набуко". OMV разглежда като такива находища в Ирак, Иран, Египет и страните от Персийския регион.


От своя страна директорът на проекта Рейнхард Мичек заяви пред "Ди пресе", че "Набуко" най-вероятно ще пренася ирански природен газ до Европа към 2015 г.


"Ди пресе" обяви и финансирането на тръбата - между 30 и 40 на сто от сумата от 5 млрд. евро ще се финансира от акционерите, а останалата част ще се осигури чрез банков кредит.


През тази година ще бъде подписан и първият договор за пренос, съобщи Готфрид Щайнер, директор в "ОМВ газ интернешънъл". Това означава, че до пет месеца ще бъде обявен т.нар. отворен сезон - предлагане за запълване на капацитета на тръбата. Търговци от седем страни са заявили с писма интереса си да използват газопровода.


По предварителни прогнози половината от капацитета му ще бъде усвоен от участниците - Турция ще ползва 5-10 млрд. куб. метра годишно, по 2 млрд. Румъния и Унгария, 1 млрд. - България, а 15 млрд. - Австрия. Австрийският регулатор вече е одобрил изключението на чл. 22 от газовата директива - 50 на сто от капацитета да се използва от трети страни. Очаква се одобрението на останалите регулатори.


Турският енергиен закон е различен от тези на европейските страни по отношение на достъпа на трети страни до мрежата, обясни Щайнер. Освен това Турция ще трябва да бъде убедена да подкрепи седмия участник в проекта - "Газ дьо Франс". Петър Димитров заяви, че България ще одобри включването на компанията в него, защото ще е от полза за проекта. Капацитетът на газопровода е 25 млрд. куб.м газ годишно, но има възможност за увеличаването му с още 5 млрд. куб.м. Дължината на трасето е 3310 км. Първата фаза ще обхване изграждането на мрежата от Анкара до Баумгартен. На следващия етап ще бъдат построени компресорните станции. От "Булгаргаз" обясниха, че разпределителната мрежа на "Набуко" не може да се използва за други проекти като "Южен поток". От OMV казаха, че двата проекта не са конкурентни, защото ще имат различни източници на доставка и ще продават на различни пазари.ЕС иска доставки на газ от Централна Азия


Европейският съюз (EС) се интересува от задълбочаване на енергийните връзки с Азербайджан и иска доставки на газ от Централна Азия през Каспийско море. ЕС откри първата си дипломатическа мисия от отделянето на Азербайджан от СССР насам. Еврокомисарят по външните работи Бенита Фереро-Валднер обяви, че насърчава и участието на страната в проекта "Набуко". Транскаспийският газопровод и "Набуко" са важни за интереса на Европа, каза Валднер. Вашингтон от своя страна в последните дни положи особени усилия, за да стопли още повече отношенията със страната. Президентът Джордж Буш свали ограниченията за помощ към Азербайджан. Само ден след приемането на това решение в Конгреса беше внесен законопроект за отмяна на дискриминационната поправка "Джаксън - Веник". Така Азербайджан заедно с Казахстан е на път да придобие статут на пълноценен търговски партньор на САЩ.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yankee Doodle
  *****
  Весело
 2. 2 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Не "алтернативни доставки на руския газ", а "алтернативни на руския газ доставки". Газът по "Набуко" ще е от Иран.

 3. 3 Профил на Valentinski
  *****
  Неутрално

  Сетила се Мара да се побара! Всички стискаме палци за реализация на НАБУКО...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK