КЗК разреши на "Евроком" да купи пет кабелни мрежи

Комисията за защита на конкуренцията разреши на "Евроком кабел" да купи кабелните мрежи на пет дружества, съобщиха от антимонополния регулатор. През януари операторът обяви пред комисията, че подготвя сделката за придобиването на "Габрово кабел", "Кабелсат 95", "Колор сат" , "Кей Ес Ви сат" и "Ники 2000". Дружествата работят на територията на Габрово, Пазарджик и Кюстендил и в близки до тях по-малки селища. Преди сключването на сделката и петте фирми са били контролирани от "Томеком", София.


Сделката засяга пазарите на услуги по предоставяне на платена телевизия и на достъп до интернет, но проучването на комисията е показало, че концентрацията на кабелните мрежи няма да доведе до установяване на господстващо положение на пазара, защото в сектора съществува ефективна конкуренция, а бариерите за навлизане на нови участници са преодолими. КЗК е допуснала предварително изпълнение на решението.


"Сделката няма да обърне пазара", заяви изпълнителният директор на "Евроком кабел" Петьо Стайков още преди да излезе решението на регулатора. Според него в момента пазарният дял на компанията е около 11-12%, а с новата сделка ще достигне 12-12.5 на сто.


Това е втората сделка на "Евроком", която получи одобрение. През януари 2008 г. комисията разреши на кабелния оператор да купи 100% от акциите на "Интерактивни технологии" АД. "Интерактивни технологии" е доставчик на платена телевизия по сателит и е позната на потребителите с търговското име ITV Partners. В същия сегмент работи още един доставчик на цифрови телевизионни програми по сателитен канал - "Булсатком". Сделката е част от плановете на кабелния оператор за консолидация на пазара на платена телевизия. Придобивайки сателитния доставчик, "Евроком" ще може да оперира на територии, където не е изградил собствена кабелна мрежа. "Евроком кабел МБ" е собственост на холандското дружество FN Cable Holdings B.V., което е под контрола на групата Warburg Pincus. Покупката и на шестте компании е част от цялостната стратегия на оператора за развитие на пазара на платена телевизия и интернет услуги.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK