"САБ Милър" поглъща холандската пивоварна "Гролш"

Британската пивоварна компания "САБ Милър" си осигури почти 95 на сто от капитала на холандската "Гролш", предаде Ройтерс. В официално изявление до медиите британското предприятие обяви, че акционерите на компанията, представляващи 94.7% от капитала на "Гролш", са дали съгласието си да продадат своите акции в компанията на "САБ Милър".


Британската пивоварна компания предложи в края на миналата година 816 млн. евро, за да придобие "Гролш". Още тогава "САБ Милър" изкупи 14.8% от акциите на холандската компания, а след това си осигури подкрепата на основните акционери, които притежават близо 40% от капитала. В изявлението си "САБ Милър" съобщи, че 80% от акциите на холандския пивовар ще станат собственост на британското дружество до 20 февруари, когато изтича крайният срок за прехвърляне на собствеността върху акциите.


Според изследователската агенция "Плато лоджик" придобиването на "Гролш" ще превърне "САБ Милър" в най-големия производител на бира в света. Засега първото място се заема от белгийската "Инбев", а "САБ Милър" се нарежда веднага след нея. Аналитиците на "Пато лоджик" очакват, че последните събития в бирената индустрия ще разместят класацията на най-големите пивоварни компании на планетата, като на трето място ще влезе холандската "Хайнекен". Причината за това е друга голяма сделка, до която "Хайнекен" стигна съвместно с датската "Карлсберг". Двете компании успяха след тримесечни преговори и неуспешни опити да получат съгласие за придобиването на британската "Скотиш енд Нюкасъл" за над 15 млрд. долара.


"Гролш" е втората най-голяма пивоварна в Холандия след "Хайнекен", като над 50% от годишната й продукция е насочена към вътрешния пазар. Компанията има пазарно присъствие и на други големи пазари за бира в Европа като английския, френския и германския. Придобиването й ще даде на "САБ Милър" по-добри позиции на Стария континент, докато в САЩ ще разчита на американската "Молсън Куърс".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK