Втори сертификат ще освобождава сградите от данък

Камара на фирмите за енергийно обследване искат намеса на омбудсмана за облекченията

Втори сертификат ще освобождава сградите от данък


Сградите, изградени и въведени в експлоатация след 2005 г., да получат още един сертификат, ако след енергийно обследване се окаже, че след проведени мерки енергийната им ефективност се е подобрила с 20-25%. Този документ да им позволи да получат данъчни облекчения, ще предложи изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков в промени в Закона за енергийната ефективност, които Министерството на икономиката и енергетиката


подготвя. В момента според Закона за енергийната ефективност и Закона за местните данъци и такси сгради, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и със сертификат А, се освобождават от местен данък за 7 години от издаването му и за 10 години, ако използват енергия от възобновяеми източници ВЕИ (вода, вятър, биомаса и слънце) за отопление на сградата. Сградите, които са получили сертификат В, не плащат данък три години, а когато се отопляват с алтернативна енергия - пет години.


След президентско вето на промените в Закона за енергийната ефективност през миналата година преференциите отпаднаха за всички сгради, готови след 2005 г. При налагането му президентът Георги Първанов се мотивира, че въвеждането на данъчни преференции трябва да се прави по открит и прозрачен начин. Така след приемането на двата закона се оказа, че данъчните преференции за новите сгради отпадат. Мярката засегна между 300 и 600 сгради - предимно бизнес центрове и хотели.
Въвеждането на втория сертификат цели да се стимулират инвестициите в енергийна ефективност, но и да се знае, че компаниите ще получат облекчения за тях, коментира Таско Ерменков.


Междувременно Камарата на фирмите, извършващи енергийни обследвания за енергийна ефективност на сгради, сертифициране и обследване на промишлени системи, се обърна към омбудсмана Гиньо Ганев с искане да сезира Конституционният съд за текстовете от Закона за местните данъци и такси, с които се отменя освобождаването от данък сгради за въведените в експлоатация след 2005 г.


Конституцията предвижда омбудсманът да има право да сезира Конституционния съд, когато даден закон е противоконституционен и нарушава правата и свободите на гражданите. Юристите на камарата смятат, че отмяната на данъчните облекчения поставя двете групи инвеститори в неравностойно положение.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK