Созопол ще прави нов Слънчев бряг

Чифлици, голф игрища и летище ще се строят от Черноморец до Дюни

Созопол ще прави нов Слънчев бряг

© Анелия НиколоваИвицата от Созопол до Черноморец ще се превърне в новия елитен вариант на Слънчев бряг, като се застрои с крайбрежни вили, аквапарк, три голф игрища и самолетна писта за малки чартърни и атракционни самолети. Голям е инвеститорският интерес и към близките острови Свети Иван и Свети Кирик и Юлита, който до неотдавна бе военна база, но правителството го даде за управление на министерството на Асен Гагаузов. Това обясниха новият кмет Панайот Рейзи и назначеният от него нов главен архитект на Созопол Румен Александров преди представянето на актуализирания общ устройствен план (ОУП) след две седмици.


Според тях застрояването ще е върху частни земеделски земи извън регулация и ще е от съвсем друг тип - не повече от 2-3-етажни къщи в стил туристически чифлик, наподобяващ малко френско шато, за да може общината да е пионер в развитието едновременно на земеделие, занаяти и туризъм. Повечето територии, които в ОУП не са предвидени за застрояване, всъщност са защитените и горски територии от държавния фонд, както и кариерата в Черноморец и хвостохранилището над залива Вромос, където има радиация.


Ще се строи обаче на бившите къмпинги "Градина" и "Каваци". Вече се работи на земите зад "Градина", по стария път между Созопол и Черноморец и на юг от града над залива на "Каваци". Собственик на къмпинг "Градина" е "АКБ Форес", общината има 40 дка в него заедно с "Дюни" АД, а собственост има и фирма на Васил Божков. Строителство в "Градина", където е предвиден голям аквапарк, още не е започнало, но созополският кмет твърди, че именно там "ще бъде нашият курортен комплекс Слънчев бряг, но много по-елитен, защото ще е с други параметри на застрояване".
"Досега, който имаше връзки в министерството, си уреждаше параметри: 15-20 метра кота корниз. Затова в Слънчев бряг настана такъв хаос, защото всеки на парче тръгна да си оправя нещата", каза Рейзи, който се надява ОУП да сложи ред в Созопол. Той стана кмет на изборите миналата есен, подкрепен от Коалиция ФАР (ССД, БДС "Радикали" и "Движение нашият град").


Главният архитект Александров, който е от софийското проектантско бюро "Стивън Лийч асосиейтс България", обяснява, че след корекция в плана сега са заложени 30% плътност на застрояване и до 10 метра кота корниз, както и забрана за етажи, вкопани в земята или добавени в покривните пространства. Застрояването ще е нискоетажно, като ще бъдат допълнително занижени показателите за зона А от Закона за черноморското крайбрежие, уверяват от общината.


Планът е минал първото обществено обсъждане, разгледан е на експертен съвет в МРРБ, има доработки, вече е на финала, увериха от отдел "Териториално обществено устройство" в общината. Забележките на повечето институции по първоначалния вариант били за това, че е предвиждал доста ново застрояване с високи показатели във всички територии и най-вече в крайбрежната зона. Актуализираният вариант предвижда през сезона в района на Созопол да има не повече от 150 000 жители. Александров ще трябва да представи концепцията за бъдещото градоустройство на Созопол до средата на март, за когато е насрочено обществено обсъждане на актуализирания вариант.


Летището


В ОУП е записано още, че между селата Равна гора и Извор е предвиден терен за самолетна писта за малки чартърни самолети и за парашутни скокове. Летището ще бъде изградено върху общински терени на принципа на публично-частното партньорство, за което търсим инвеститор, обяви Рейзи.


В плана за същия район са предвидени още три голф игрища.


Пристанището


Сегашното рибно пристанище на общинския център Созопол ще бъде дадено на концесия и ще се развива като яхтено пристанище. "Предишното общинско ръководство е изпуснало всички срокове да се пребори пристанището да остане общинско и държавата го е обявила за концесия. Надяваме се бъдещият концесионер да се съобрази и с желанието ни да се запазят старите занаяти, каквото е рибарството", добави кметът.


Островите


На Свети Иван има археологически разкопки и община Созопол иска да го превърне в уникална туристическа атракция.


От три години местната управа се опитва да отвоюва остров Свети Кирик и Юлита, тъй като военната база на него вече не действа. Той е обявен за паметник на културата с национално значение и е в границите на архитектурно-историческия резерват Созопол.


ОУП предвижда за Свети Кирик и Юлита озеленяване и превръщането му в място с курортно предназначение, потвърди гл. архитект Румен Александров. През май 2007 г. зам.-министърът на МРРБ Димчо Михалевски съобщи, че островът е в списъка на специални места, за разработването на които ще бъдат поканени световноизвестни архитекти като Норман Фостър и Заха Хадид.


Инфраструктурата


От общината признават, че в проблем се превръщат водоснабдяването, канализацията и пътищата и вече се работи по проектите и финансирането за нова инфраструктура. Електроразпределителното дружество EVN също има сериозна инвестиционна програма в района. Проектирани са два язовира - "Раков дол" и "Индже войвода", по които от общината очакват скоро да започне строителство.

Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на az
  *****
  Весело
 2. 2 Профил на Бате Гойко
  *****
  Неутрално

  Е то това остава, да опропастите съвсем "Градина"....

 3. 3 Профил на мойко
  *****
  Неутрално

  Михалевски кани Фостър и Хадид.
  Интересно.

 4. 4 Профил на hungobungo
  *****
  Неутрално

  скоро много скоро няма да има кой да стъпи в Созопол съсипахте всичко там за нищо не става лично аз ще си худя в Челна гора и Италия

 5. 5 Профил на адвокат
  *****
  Любопитно

  Ще правят курорт върху стотиците гробове на древните аполонийци от националния археологически комплекс "Античен некропол Аполония - созопол в м. Калфата"

  Замъкът на Дракула в карпатите ряпа да яде. Румънците пак ни дишат праха.

 6. 6 Профил на чичо
  *****
  Неутрално

  Застроявайте,застроявайте,после ще стоят празни и ще се саморазрушават тези мегаломански туристически комплекси.Тодор Живков строеше заводи и фабрики,мутрите хотели и голф игрища.А хората искат чист въздух и красива природа.

 7. 7 Профил на СПРЕТЕ СЪСИПВАНЕТО НА ПРИРОДАТА!
  *****
  Неутрално

  Спрете да застроявате,идиоти!
  Съсипахте държавата,преди да се е изправила на крака!

 8. 8 Профил на Виденов
  *****
  Гневно

  НАСРАХА СЕ!!! Един турист да не стъпи там, цунами да им затрие кирливите бетони!!!

 9. 9 Профил на me
  *****
  Неутрално

  А как го виждате това с петропровода и нов Слън4ев Бряг?

 10. 10 Профил на аха
  *****
  Неутрално

  амацани с мазут чифликчии

 11. 11 Профил на архитект
  *****
  Неутрално

  На кой ги разправят 10 метра кота корниз си е бая висока сграда.
  Скапаняци, ще одрискат всичко до степен никой да не им посещава кочините им. В Гърция цените са почти същите, но строителството е много по-малко, обслужването е много по-добро, а и няма мутри и цигани!

 12. 12 Профил на muhlata
  *****
  Разстроено  Хора, докато ние самите не се организираме и изправим срещу това безобразие нещата няма да трьгнат надобре. Това е гор4ивата истина...

 13. 13 Профил на baba pena
  *****
  Гневно
 14. 14 Профил на Хамлет
  *****
  Неутрално

  Тръба или курорт?
  10 метра са 4 и половина етажа по стандарта на сегашните строители, което си е небостъргач за крайбрежието.
  30% застрояване също е много.
  Най-отвратителното в новото българско застрояване (не само на морето, но и в София) сгъчването. Смешно и жалко - България е много рядко населена, не е Манхатън или Пекин, че да дишаме във вратовете си. Има абсолютна ориенталщина и лакомия в строителния сектор.

  Остров Кирик трябва само да се озелени внимателно и нищо повече. А св. Иван е свещено място, не трябва да се докосва.

  А къде е мястото на тръбата и мазутните петна в тези проекти?

 15. 15 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  Хамлет, естествено че ще е сгъчкано, като строиш на 10 м. Ти какво очакваш. Ако се строеше на 12-15 етажа, щеше да е 3-4 пъти по-разредено.
  Гърция има 24 хиляди километра плаж, кое да е застроено. На един километър плаж имат 500 човека. Ние на 370 км. сме 8 милиона, по 25 хиляди на километър. %0 пъти повече. Ако беше само в едноетажни къщи наясно ли сте с цената. Ако се уредиш под 200 евро на легло си с късмет.
  А на който не му харесва - друм. Кеф му Гърция, кеф му Бангладеш.

 16. 16 Профил на haralampi
  *****
  Неутрално

  Оставете барем една горичка да ходят хората на музей да видят какво е било хубаво преди да дойдат багерите...

 17. 17 Профил на загрижен
  *****
  Разстроено

  А лайната, лайната къде ще отиват

 18. 18 Профил на B52
  *****
  Неутрално

  от съвсем друг тип - не повече от 2-3-етажни къщи в стил туристически чифлик, наподобяващ малко френско шато

  Demek - provintzialni napani i terliu ciuvetch...

  Tragedia, BG chernomorie stava takava kochina, che za hora obichashti prirodata (a ne izlejavane na shezlong pod chadar i zvutzite na chalga) tam prosto niama miasto!
  Da im zasedne dano na alchnite seliati!

  Dobre che svetat e shirok, nito stotinka poharchena u nas, a po Turtzia, Frantzia, Italia

 19. 19 Профил на Оркестър без име
  *****
  Неутрално

  Броят на хотелите и апартаментите расте, но броят на туристите извън периода 20 юли - 20 август намаля много през последните десетина години. По-малко туристи, по-малко изпражнения.

  А преди 20 години някои от комбината ходеха на бунгала по 2 смени! Плажовете приличаха на централна гара. Сега е по-поносимо, особено преди и след сезона. А кръчмите и хотелите си стоят празни. Спомнете си опашките в миризливия стол на почивната станция.

 20. 20 Профил на Малко превод
  *****
  Неутрално

  Чифлик всички знаем какво значи - селска къща с прилежащите й селскостопански сгради и обработваеми земи. "Шато" обаче значи замък. Какво ли ще е туй животно - кръстоска между селскостопанска постройка и замък?!

  А лайната вече се изливат директно в морето - който се е излъгал да отиде на "Златна рибка", той е видял какви и къде ги бълва луксозното ваканционно селище "Санта Марина". Но нали самият Гоце преряза лентата...

 21. 21 Профил на Кире
  *****
  Неутрално

  Абсолютно тъпа инвестиция. Не знам дори дали ще се изплати. Крайбрежието бива все повече и повече усирано, а водата е пълна пумия. В такива условия в новите хотели ще идват единствено малцина носталгично настроени българи и чужденците, които карат на социални помощи в родината си и които си броят стотинките за всяка бира...Единствената правилна стратегия за Черноморието би била да се развива алтернативен туризъм, т.е. да се привличат туристи с уникални неща> напр.култура,запазена природа,археология...,за които и да се заплаща повече.

  Тази стратегия е обречена поради 2 фактора> 1. малоумни квадратноглави алчни недалновидни инвеститори
  2. алчни, некомпетентни и глупави регионални кметове и министри.

 22. 22 Профил на Investor
  *****
  Неутрално

  Идеята е отлична. Който иска да ходи сред природата-има планини. Т.е.който иска прогрес строи и се развива, обратното е връщане в миналото,

 23. 23 Профил на Тъп инвеститор
  *****
  Неутрално

  Какъв прогрес виждаш в това да се построи някаква бетонена колиба върху земя оитавана от 5 хиляди години и осеяна с археологически паметници? Какво прогресивно има в това? Прогрес е да вземеш шепа пясък и буца мед, от нея да произведеш малка плочка, 2.4x2.4 см и да я продадеш за 999 долара(Core 2 Extreme QX6850 Quad-Core) , ето това е прогрес, не тъпите ти вили и санта курветини. И кой е тоя дето иска твоя "прогрес", ти, др. Иванов, и созополските и несебърските алчни селяци. Поне турците, гърците, словенците и хърватите не са толкова глупави. Ходил съм много пъти на каваците преди години, въпреки мизерните бунгала и смешния мотел плажа беше страхотен, а хората бяха насадили тополите хем за да има сянка и зеленина, хем да укрепват песъчливата почва. И понеже броя на бунгалата беше ограничен, а паркинга побираше 50тина коли, никога не съм виждал някакво претъпкване на плажа. Ама сега ще има, ще има и фекалии във водата, за тези които са достатъчно глупави да си платят да ги допуснат до там, като на дюни.

 24. 24 Профил на beny
  *****
  Неутрално

  Забележете,какво искат безкрайно продажните и алчни до идиотизъм кметски администрации,а зад тях стоят и ги подпират,държавните администрации!?Искат вече само специално, луксозно застрояване на крайбрежието!А,придирчиви търсачи по брега ни на Черно море, за луксозни имоти са....... руснаците!Разбрахте ли сега ,кой е задвижил работата, зад оня циганин-кмета на Созопол, да осерат тотално и до последното парче земя, черноморското ни крайбрежие!?Руснаците смятат трайно да заселят, със плътно свое население, целия ни черноморски бряг, а продажни,български еничари да ги подпомогнат за това,дал Господ!Тия созополчани,които си избраха този кметски циганин,ще издържат ли, да имат заетост някаква хотелчатата им и квартирите им срещу конкуренцията, на която циганина ,когото си избраха за кмет, сега ги навира!?

 25. 25 Профил на Do 22
  *****
  Неутрално
 26. 26 Профил на сеирджия
  *****
  Разстроено

  От чара на Созопол нищо не остана - от царския плаж на юг до каваците всичко е застроено .самите каваци вече ги няма - триредово застрояване и взичко е издълбано и терасирано. мегаломанските проекти на созополския кмет са ясни - нали се сещате какви рушвети възнамерява да прибере от продажби на общински терени и т.нар."публично-частно партньорство".№ 23 е безкрайно прав - впрочем вече всеки може да види какво и как е застроено в други курорти и без да пътува - Google Earth е перфектен инструмент.
  Голяма вина за това застрояване имат и всички новоизлюпени провинциални богаташчета - парвенюта и червени ологарси ,който си мерят парите с количеството бетон което изливат по плажовете - ясно е ,че не пестят пари за подкупи на общинари и гл.архитекти за планове и разрешителни.
  Та такива "инвеститори" ни съсипват черноморието .Рентабилността на построеното не ги интересува ,нито качеството на строителството - нали парите са им лесно спечелени /разбирай крадени /и никой не ги пита кога и как са ги спечелили.А иначе в туризма вече всички "гризнаха дървото" 2007 г легловата база беше уплътнена около 50% и то за два месеца само.Сега плащат рушвети на журналистите да им подържа имиджа ,че ако могат да се отърват от несъстоятелните си хотели и да прилъжат някой западноевропейски бедняк - безработен или пенсионер да почива у нас.

 27. 27 Профил на emacs
  *****
  Неутрално

  Никога повече на море в България. Никога! Сардиния - да. Хърватия - да. Гърция - да. Турция - да. Египет - да. Тайланд - да. Малайзия - да. Филипините - да. Австралия - да.
  България - никога повече. Нито стотинка!

 28. 28 Профил на МАЙНАТА ВИ, МРЪСНИ ФЕОДАЛИ
  *****
  Неутрално

  НЯМАМ ДУМИ ПРОСТО ДА ИЗРАЗЯ ВЪЗМУщЕНИЕТО СИ. щО НЕ СИ ПРЕНАСОЧИТЕ ПАРИТЕ В НЯКАКВО ПРОИЗВОДСТВО, А ИСКАТЕ САМО ДА РУШИТЕ ПРИРОДАТА И ДА СЪЗДАВАТЕ НЕщА, КОИТО НИКОЙ НЕ ИСКА И НЕ ХАРЕСВА. В СОЗОПОЛ И СЕГА Е ТВЪРДЕ ЗАСТРОЕНО, ПРЕТЪПКАНО И МРЪСНО, УРБАНИЗИРАНО И ИЗНЕРВЯщО.

 29. 29 Профил на сеирджия
  *****
  Неутрално

  алчните прасета няма да се спрат докато не изринат всичко и го превърнат в кочина!!! и малкото местенца които останаха ще опропастят - тая година ще почнат Веселие, Смокиня и Градина, а догодина може да им се преиска и резервата да облагородят?!?

 30. 30 Профил на Градинар
  *****
  Неутрално

  Ако ми затворите хубавия къмпинг Градина, ще .......

 31. 31 Профил на по Йовков
  *****
  Неутрално

  "стил туристически чифлик" !?!?!?!?!?!? Хем чифлик, хем туристически, а даже имало и такъв стил ! Е тоя дето е писал тая статия е пълен идиот, честно.

 32. 32 Профил на 404 NOT FOUND
  *****
  Неутрално
 33. 33 Профил на Емил Ангелов
  *****
  Неутрално

  Нов Слънчев бряг? Нова бетонна пустиня! Абе,не виждате ли, не разбирате ли, що за хора сте?Към днешна дата, за да станее отнова Слъчев бряг (от Поморие до Емине) място за почивка/курорт, трябва всичко да се разруши и отнова да се изгради. Значи към утрешна дата че имаме възможността да разрушаваме нови Слънчев бряг - с летищата, пристанищата, хотелите, голф-игрищата и т.н. Ех, вие квази бизнесмени банкери и собственици на казина, не разбрахте ли, че това не е никакъв бизнес. Ако главите ви не служат само като закачалка за шапки, размислете върху думите на мой познат 30-годишен швейцарец, който след като видя Слънчев бряг ми каза: "Какво сте направили вие българите? Ами че това е нещо ужасно. Аз никога не бих дошъл на почивка тук".
  Приключвам с НЕ НА НОВ СЛЪНЧЕВ БРЯГ!

 34. 34 Профил на пс
  *****
  Гневно

  Безобразие! Не им ли стига тази гадост която вече направиха по цялото Южно Черноморие! Но от много алчност и лакомия ще се задавят май.Този Гагаузов е най-големия враг на природата на България....

 35. 35 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Гърция има 24 хиляди километра плаж, кое да е застроено." - чичка, ти съвсем се одриска с тая цифра. Ша падна от смях! Абе кратуно, земния екватор е с дължина 40 075 км. Само комунист и идиот могат да твърдят такава лудост. Егати хайваните са тук - "24 хиляди километра плаж"! Ша падна от смях! И си си построил цяла теория за "застрояването". Ти си луд за връзване, текезесарино.

 36. 36 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "А на който не му харесва - друм. Кеф му Гърция, кеф му Бангладеш." - а ти си директно за Карлуково - "Гърция има 24 хиляди километра плаж". Пай се!

 37. 37 Профил на Аз
  *****
  Гневно

  Нека строят!Нека забогатявят!Нека плуват, в това което трябва да се излива в канализация!Да са живи,зрави и да си въртят далаверите в нашета красива но беззаконна държава.Успех български предпиемачи!Осерете упс..застроете всяко красиво място от България!Като свършите и нямя къде да си играете на строители ви предлагам да се преместите на Луната.Предполагам ,че ще имате достатъчно място за да превръщате безумните си проекти в реалност.

 38. 38 Профил на един живял някога там и местен познавач
  *****
  Любопитно

  Всичко е игра и преплитане на интереси!
  Познавам старата кметица, беше учителка от тамошното преди средно сега основно училище. Беше свястна жена, по мое мнение, докато не стана кмет. Много е лесно на човек да му замъглиш съзнанието с пари, особено ако му предложиш толкова, колкото няма да изкара за цял живот. Именно това става в Созопол, а и навсякъде из курортите (зимни и летни).
  Сегашния кмет, си признавам, не го познавам добре, но съм чувал все кофти работи. От време оно се вре между шамарите и доколкото си спомням са нанасяли вреди на движимото и недвижимо му имущество с цел сплашване, затова ме е страх да си мисля какво ще стане сега, когато има и власт в ръцете си. Разбира се той не е единствен пример. Практиката там е - ако изкарам малко по-сериозни връзки от другите ми съграждани, почвам да грабя и надцаквам наред (говорим за местно ниво). Такъв е и случаят с един местен "бей" от близкото минало, който даде наскоро интервю по БТВ. Темата беше местността "Буджака" (до къмпинг "Каваците" и който се опита да се направи на много неоправдан и принципен.
  Аз бих казал, в Созопол принципни хора има, но са малко! И дори да се избере такъв, шансът да се корумпира е голям, защото или няма да издържи на "апетитни" предложения, или ще го смачкат "големи инвеститори", които трябва по един или друг начин да легализират капитала си. За никой не е тайна, че чрез хотели, вили и прочее се перът много пари не само в България, а и по цял свят.

 39. 39 Профил на iadosan
  *****
  Неутрално

  Интересно кой очакват до отиде в техния "чифлик". Не виждат че при нас на море идват бедняците на Европа. Заради тах ли си опропастяваме природата, от тях ли очакваме големите пари?

 40. 40 Профил на vanilla
  *****
  Гневно

  Е, чудесно.Нека да строят, да строят Пък като застроят всичко, да видиме какво ще правят?.Сигурно и в морето ще издигнат някой огромен "палат".

 41. 41 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  Мишо, страшно си тъп. Норвегия има над 40 хиляди, защото е с фиорди глупако. Я вземи картата, ако въобще знаеш какво означава и премери с една линийка колко е брега на Крит или Пелопонес. Или на хилядите ом острови. Само езерото Лох Нес, което не е езеро, защото е свързано с морето има повече брегова ивица от България.

  А в Бетонната пустиня Слънчев Бряг сезона започва в края на март и продължава до края на октомври. Добре платените готвачи взимат 2500 евро, а зле платените 800-1000 евро.

 42. 42 Профил на Гаус
  *****
  Неутрално

  Да добавя че в к-г Веселие вече се издига ново бетонно чудовище.

 43. 43 Профил на сбогом
  *****
  Неутрално

  Щели да го подложат на"обществено обсъждане"!С кого ще го обсъждате бе,с обезумелите от алчност местни,нямащи жал за наследеното от дядовците си!Не забравяйте,че вие пак ще си останете бедни,а тези,на които продавате,ще ви прогонят и от родните ви места!Сбогом море,сбогом младост,сбогом "Каваци"!Остават спомените!

 44. 44 Профил на prorok
  *****
  Неутрално

  Това е напаст някаква...

 45. 45 Профил на един живял някога там и местен познавач
  *****
  Неутрално

  Сбогом, мисля, че в голяма степен си прав в коментара си.
  Но бих допълнил само, че това се дължи на неконсолидиране и това е във връзка с алчното разслояване на местното общество.
  Те (ние - и аз милея за Созопол) не са единни. Точно тук се крие ключът за палатката.

 46. 46 Профил на ЗА ПРОГРЕС
  *****
  Неутрално

  омръзна ми от селянчета които живеят в софия и се мъчат да защитават природата в созопол за да могат да отидат веднъж в годината за два дни.
  Господа природозащитници приемането на план не означава че ще започне строителство веднага, даже според мен в момента като се има предвид глобалниата ипотечна криза пари за големи проекти в българиа ще се намират доста трудно, така че и да искате и да не иската застрояването ше забави темпове.
  Относно застрояването мисля че е време да попъувате малко за да разгледате какво означава презастрояване. тридневна разходка из европа ще ви покаже че в българиа не е построено нищо и факат че българия започна да се опитва д настига нормалните държави е само похвален. А оносно мнението на някои господа че ще правят пари от туристи които идват да снимат птичките а не от яхтени пристанища мога само да се изсмея. Господа либерали енвайраменталисти погледнете себе си вие сте бедни и не сте ходили в петзвезден хотл никода няма и да отидете. Такива са и вашит еколеги от цял свят беднички така че пари никой да не чака от вас.

 47. 47 Профил на летовник
  *****
  Неутрално
 48. 48 Профил на eardf
  *****
  Неутрално

  не знам какво е виждала като бъдеще баба Ванга за тази злощастна страна, но това което за виждам е трагично.
  ще живеем в грозна и опоскана среда само защото сме прекалено пасивни и очевидно масово безразлични към хората, които са се уредили във властта.
  има само едно решение за отстраняването на такива морални (а често и физически) изроди...... но като знам как всъщност са започнали и Френската, и ВОСР, съм наясно, че всъщност решение няма.
  поне не такова за гражданите.

 49. 49 Профил на един живял някога там и местен познавач
  *****
  Неутрално

  ЗА ПРОГРЕС, трудно мога да се съглася с теб. И основния ми довод е, че именно "селянчета" като нас търсят в една почивка на морето хармонията и балансираността! Точно защото животът в една София или който и да е областен град В България е динамичен, урбанизиран и изнервен.

 50. 50 Профил на eardf
  *****
  Неутрално

  ЗА ПРОГРЕС, ти очевидно си от клакьорите или поне ти се иска да се почувстваш поне малко (истински) богаташ - ами прав ти път.
  но да ми изнасяш лекции за това как се прави бизнес в европа и колко сме били далеч от техния стандарт, туризъм и прочие, е смешно и глупаво. аз това го работя.
  да, далаверата също се нарича бизнес, но сравнението между корупцията и некадърността тук и там е глупав опит и би могло да се направи само с цел да се покаже как още много десетки години няма да ги стигнем. всъщност никога не можем да ги стигнем.
  този продажник и лицемер рейзи също няма какво да се коментира, виждал съм го няколко пъти лично. визията и излъчването му са почти равни на тези на данчо ментата - еталонът за некадърник, продажник и мръсник, уредил себе си като една от "големите" личности не само в политиката. от такива хора добро не е видял никой, включително другите алчни типове, които се въдят около тях.
  виж, че са добри изпълнители на сухи поръчки, това е вярно, безспорно доказателство.
  и да, ще ходим на почивка другаде - няма никакъв смисъл да плащам на тези гьонсурати, които най-хладнокръвно съсипаха и продължават да съсипват природата ни.
  и най-важното: да стоят далеч от мен. щото вече имам пушка. и ще си пазя личното пространство докрай.
  както се казва, нищо лично - въпрос на самозащита.

 51. 51 Профил на @ про-грес
  *****
  Неутрално

  а защо не се обръщаш и към дамите евайърменталисти или те там в кухнята до печката...

 52. 52 Профил на Абе тоя Мишо верно много тъпо парче бе...
  *****
  Неутрално

  Ей, Мишо, драги, екватора е някаква въображаема права линия, каквато в природата няма...За пример, мозъчната кора на нормален човек, не на Мишо, има площ около 1.5 кв. м. заради мозъчните гънки, които при теп явно липсват... И с брега е нещо подобно... Макар че и 24 хиляди км. е малко множко:
  Including its island coasts, the coastline of Greece is given as 13676 kilometers. Other sources state it to be 15147 kilometers.

 53. 53 Профил на АЛ ГОГО
  *****
  Неутрално

  педерасите имат още крадени пари за изпиране а пък на настоящи и бъдещи послушни депутатчета да има какво да се подарява....които реват като ненормални и харчат държавни пари,а след тях никнат бетонни джунгли...

 54. 54 Профил на един живял някога там и местен познавач
  *****
  Неутрално

  eardf!
  хехеее!
  разсмя ме, пич!!!!
  Това което казваш и за мен е факт!
  Но аз мисля малко по-позитивно... и това произтича от фактът, че за мен купчина бетон и желязо не са проблем. Те могат да се отстранят, на тяхно място да се възстанови екосистема и изобщо да се заличи с времето "интервенцията" на човека.
  И друго си мисля... напълно споделям мнението ти за Рейзи! Но не го изказах толкова крайно! Та... всяка монета си има и друга страна... сега той е публична личност, но и носи отговорност за деянията си! За мен това е важен момент. Защото след време ще се види той на какво се е поддал и какво отстоял...

 55. 55 Профил на bezumica
  *****
  Неутрално

  "в стил туристически чифлик, наподобяващ малко френско шато" - някой може ли да ми обясни този безумен стилов архитектурен цитат от статията????

 56. 56 Профил на ksp
  *****
  Неутрално

  Никой до тук не спомена обаче, че изготвянето на ОУП е първото условие, за да се избегне грозно презастрояване! Ако сте си направили труда да проверите, в много малко населени места от рода на Созопол има ОУП. Затова се получава неразборията - защото като няма ОУП, всеки идва с проекта си и се получава една сбирщина от разнородни строежи. Това е стъпка в правилната посока, без съмнение. А наличието на такъв план изобщо не означава, че всичко ще бъде застроено. Но ако бъде построена сграда, тя ще е съобразена с наличните изградени. Освен това, има ли ОУП, ще има и предвидена инфраструктура и общината ще има ангажименти да я изгради.

 57. 57 Профил на един живял някога там и местен познавач
  *****
  Неутрално

  ksp,
  Това което казваш е така. Надявам се обаче с веремто да не се окаже друго...

 58. 58 Профил на sozopol
  *****
  Неутрално

  идеята за 2-3 етажни къщи все пак е по-добра от 20 етажните мастодонти в Слънчев бряг. Дано да не се изроди някъде по пътя...А то природа в Созопол така или иначе вече не е останала.

 59. 59 Профил на а парите?
  *****
  Неутрално

  в цялата статия се губи един момент - кой ще даде парите. Вездесъщите български хотелиери оплюха зпадните туроператори, че им водели бедняци и всъщност им пречат. Така че западната кесия няма да се разтвори, както преди 5 години. Банките са на тръни заради ипотечните кризи. МРРБ, МЗГ и Рейзи едва ли ще дадат пари за летище и то май пак ще правим апартаменти, тъй като въображението не стига по-далеч.

 60. 60 Профил на od makedonia
  *****
  Неутрално

  ако успее супер,напред

 61. 61 Профил на премиера на Ирландия
  *****
  Неутрално

  Днес има спешно заседание на правителсвтата на Ирландия, Мароко и Турция. Трите държави са обезпокоени от факта, че България ги е изпреварила в пъти по проекти за голф игрища. Изготвя се план за действия, когато първото игрище отвори след 26 години, а първият играч дойде 14 години след това.

 62. 62 Профил на Investor
  *****
  Неутрално

  Така става, когато куцо и сакато влиза във форумите да коментира теми,които не разбира и няма реална представа нито познание да го прави. Дневник е вестник за професионалисти и хора на бизнеса, които са над средното интелектуално ниво, така че си запазете глупавите коментари за форуми с общи приказки.

 63. 63 Профил на нямам им вяра
  *****
  Неутрално

  Не им вярвам, че ще строят умерено и по план. Последният път когато минах през Созопол се ужасих на какво е заприличал - толкова грозно и неуютно място... По стария път към Каваците, дето минава по носа южно от Созопол, беше изцяло застроено или в процес на застрояване между пътя и скалите. Очевадно това не е по никакъв план. Очевадно там нямаше канализация, но построените къщи трябва да си изхвърлят някъде лайната, нали? Едва ли си ги събират в пликчета. Близко е до акъла, че ги изливат директно върху скалите (миналата година се оказа, че парвенютата в Бояна със супер скъпите къщи правят същото - нямат канализация и пускат лайняната вода в ями, тя се стича под земята надолу, и при строежа на Околомръсното имало миризливи изненади, когато копнали надолу).

  Някой беше писал, че на Созополските плажове при определен вятър се появявали неща като малки доматени люспички. Подсказка: доматената люспа не се разгражда в стомашно-чревния тракт.

  Та така с новото "френско" селище на Царския плаж. Който иска да ходи да плува в несмлени доматени люспички, прав му път. На мен онова ходене до Созопол май ще ми е последното. От тази година, на море в чужбина. Тук вече не става.

  ПП язък за плажовете ни, наистина са разкошни като природна даденост. Плажът ммежду Златната Рибка и къмпинг Градина беше ЧУДО. Беше...

 64. 64 Профил на един живял някога там и местен познавач
  *****
  Неутрално

  Investor,
  бъди по-конкретен и сподели грубо плановете си...
  в противен случай не правиш разлика от "останалата некомпетентна плява".

 65. 65 Профил на от турист
  *****
  Гневно

  Живея в Бургас, всяко лято прекарвахме в Созопол, спряхме да ходим там ИЗОБЩО още преди 6 години, ясно е защо. После спряхме да ходим по цялото черноморие. Глупав народ...

 66. 66 Профил на -
  *****
  Неутрално
 67. 67 Профил на логичното
  *****
  Неутрално

  Каквото и да кажете или да кажем _ ще се строи докато се реализират в " всички ОТКРАДнати пари наши и ще се строи до западната ни граница, тъй като "знаят" само да крадат чрез политиката или наркобизнеса а да ги влагаш в печеливш бизнес съобразен със всички човешки и законови изисквания се иска акъл. ПЕЧЕЛИШ ги с акъл и няма начин да не ги влагаш с акъл.

 68. 68 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Другарят Иванов пак се е надишал с бензин и халюцинира финикийски знаци. Рецитира гол с изпъната ръка 'реките ще впрегнем в бетонен ръкав' и се опитва да върне сексуалната тръпка на комсомолската си младост. Но стар е вече, и само анусът му се отпуска от спомените от летните бригади.

  Прогреса от Но.46 пък миналата година накра пари за хотел 5 звезди и оттогава пази в портфейла си своя снимка под козирката на хотела, да я показва на бизнеспартньори и проститутки. Всички те много се впечатляват и го карат да се чувства все едно самият той има 5 звезди, сякаш е вече един луксозен, елитен човек. Нощем обаче мисълта, че е само 452 986тия в света по богатство, сън не му оставя.

  gradinko.bg
 69. 69 Профил на investor
  *****
  Неутрално

  Не мога да споделям тук плановете си, защото не това е мястото. Но това,което мога да кажа е, че интересът към България от страна на мои клиенти расте постоянно. И говорим за наистина големи фирми с опит в development по света, както и западни банки с интерес да подкрепят проекти с висок процент на ROI.А Созопол в момента интересува много.

 70. 70 Профил на ЖАЛКО
  *****
  Разстроено

  Питам се и не намирам отговор!С какво тоз грандиозно посредствен проект ще привлече туристи?!С чудната природа ли,с археологическите находки ли,с нестинарските танци ли?...Май те остават само като малки бутафорни рекламни трикове,зад които стои една голяма празна кошница!!!

 71. 71 Профил на gradinko
  *****
  Неутрално

  Не ми обръщайте внимание. Аз съм един прост,дебел,грозен и изпедерастен графичен дизайнер.

 72. 72 Профил на ST
  *****
  Неутрално

  аз пък отивам в Гърция на море. по-хубаво и по-евтино е

 73. 73 Профил на basta
  *****
  Неутрално

  още едно място, където няма да стъпя пове4е (не 4е и сега сме умрели за БГ крайбрежие)

 74. 74 Профил на един живял някога там и местен познавач
  *****
  Неутрално

  investor,
  чудесно е това което казваш!
  Но позволи ми да си остана с резервите, както и ти не си разкриваш плановевте (разбираемо).
  Единственото което пожелавам на бъдещите инвеститори е да се съобразяват... (много са нещата, с които трябва да се съобразяват, затова не ги изреждам)

 75. 75 Профил на do investor
  *****
  Неутрално

  другарю investor моля отиди да инвестираш на друго място. Моля

 76. 76 Профил на Буба
  *****
  Неутрално

  Г-н Investor, ще ви се или не - куцото и сакатото също живее в тази държава. Не може само професионалисти лакомници и дупедавци, които са готови да съсипят немногото хубави места в България при вида на богати клиенти, да се обаждат.
  Черноморието ни е ужасно...аз също имам имот там и ме е страх от това, което се случва наоколо. Въобще не ми се стъпва там!

 77. 77 Профил на ЕдинЪ
  *****
  Неутрално

  Предлагам тотален бойкот на всички български псевдо-туристически продукти и дестинации.Да си търсят клиенти от Китай, Виетнам и Ангола!

 78. 78 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  "Туристически чифлик, наподобяващ малко френско шато"... Какво да говорим?!?

 79. 79 Профил на Flash
  *****
  Неутрално

  Значи, в мненията се говори как алтернативният туризъм е бъдещето, как носи камари пари и т.н. Имам познати, които се пробваха да организират наистина алтернативни неща за различно мислещи хора, но горе долу си останаха с инвестициите. Големите пари са в масовия туризъм, другото са спомагателни притоци на средства. Затова и един готвач в курорт вади 2000+ а този на село дето обслужва немските баби, които искат да се возят на каручки получава жълти стотинки. И стига плюхте този туризъм, защото той е един от трите стълби, на които се крепи платежният ни баланс. Именно парите от туризъм, продажба на имоти на чужденци и постъпления от българите бачкащи в чужбина. Ако спрат да идват туристите, ще видите как левчето ще се отфиксира от 1.96 за евро и как ще почне да си плава, плава, плава нагоре ...

 80. 80 Профил на чача
  *****
  Неутрално
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 82. 82 Профил на Вън!
  *****
  Неутрално

  На море само в Гърция, много ясно. Има ли още балъци да ходят на българското миризливо и циганско крайбрежие?

 83. 83 Профил на Обективен
  *****
  Неутрално

  Четейки коментарите на пишещите тук, стигам до извода, че българинът е дребен, злобен, вреден и генетично увреден. Ами то кажи речи във всеки един коментар, само злоба и жлъч. Проявете малко креативност, бе хора!

 84. 84 Профил на dkolev
  *****
  Неутрално

  нещо като слънчев бряг;
  нещо като Манастирски ливади - с 10 метра до корниз;
  нещо занаятчийско;
  нещо като чифлик - със селскостопански сгради и ниви, значи;
  нещо като малко френско шато - замъче, демек;
  нещо като три голф игрища - да пасат кравите, сигур;
  нещо като летища за чартърни... вероятно селскотопанската авиация;
  и малко радиация - за разкош.

  сетих се!
  ще правят ТКЗС!

  нищо, важното е да е стилно.

 85. 85 Профил на Нели Арабаджиева
  *****
  Неутрално

  Островите Св. Иван и Св. Петър са в списъка от зашитени територии от еколкогичната мрежа НАТУРА 2000

 86. 86 Профил на Др. Иванов
  *****
  Неутрално

  Отворковците да погледнат снимката в дясно на главната страница. Едни красиви едно-дву етажни къщички в Дюселдорф, да им се ненарадваш. А пък едни градинки, една зеленина.

 87. 87 Профил на Dandy
  *****
  Неутрално

  Какво сатва с натура?

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 89. 89 Профил на Какво става с натура?
  *****
  Неутрално

  Като 4уя за Натура и ми става......

  хубаво на душата

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 92. 92 Профил на "Зелено"
  *****
  Неутрално

  Че се строи, строи се, че се съсипа чара на морето, съсипа се, ама ПОНЕ ВСИЧКИ ТЕЗИ НЕЩАСТНИЦИ ПО ЕДНО ДЪРВО ДА БЯХА ЗАСАДИЛИ. Ама нейсе, та сега пейзажа си е точно бетонна пустиня. Живуркайте си в бетонните праши кутийки! Никога няма да се докоснете до къмпингарския живот – то няма и къде вече.

 93. 94 Профил на не си знаете силата
  *****
  Неутрално

  Като не харесвате тези бизнесмени направете нещо реално срещу тях. Бойкотирайте им хотелите, моловете, услугите. Направете им антиреклама в чужбина. Изтеглете си парите от банките. Така ще отрежете част от финансирането за подобни безумни проекти, ще вдигнете лихвите и ще докарате до фалит новите кредитни милионери. Отложете покупката на жилище. Обърнете си спестяванията в евро, за да намалите валутните резерви на страната. Така ще дадете сигнал на чуждите инвеститори, че има нещо гнило в тази държава и рискът се повишава, а на правителството ще осигурите стимули да изпълнява законите. Покажете, че предпочитате риска от ужасен край, до който има вероятност да доведат тези ви действия, пред ужасите без край. Приемете известни икономически загуби и възможно насилие срещу вас, за да извоювате свободата си.
  Гражданското общество има силата да постави на колене всяка банка, компания, правителство и дори империя. Бизнесът съществува благодарение на потребителите, а правителството поради благоволението на гражданите. С мирни протести и икономически бойкот бе изгонена Британската империя от Индия, беше премахнат апартейда в ЮАР, бяха отвоювани човешки права за негрите в САЩ. Пасивният протест е в кръвта на българите. Трябва само да се намери една светла личност като Ганди да си заложи главата и да поведе населението.

 94. 95 Профил на Gogol
  *****
  Неутрално

  "Правителствената информационна служба информира, че населените места и селищните образувания ще бъдат включени в защитените зони по проекта „Натура 2000”.

  Същият статут ще бъде обявен и за териториите с приет общ устройствен и/или подробен устройствен план към датата на заповедта на министъра на околната среда и водите за обявяване на съответната защитена зона." 31-01-2008 в раздел Актуално

 95. 96 Профил на Irishman
  *****
  Неутрално

  Относно Flash (#760) е казал:".. защото той е един от трите стълби, на които се крепи платежният ни баланс." До колкто си помням крепеж на "СТЪЛБИ" е нещо от цирковия репертоар - там едни балансираха на еднокраки столове, колелета с едно колело, стълби и там подобни.. че БГ икономиката се крепи като цикраджийска пирамида не се и съмнявам. А ако се надявате това балансиране да продължава вечно това нема да стане. От тия три "Стълби" само парите пращани от чужбина засега са сигурни, но роднините дето ги издържаме си умират, младите порастват и си хващат пътя и ..до тук. Да не се надявате след това от стотиците чудесни (и необезобразени) места в света да избера "инвеститорска" българиа Ха!

 96. 97 Профил на litvi
  *****
  Неутрално

  Интересно ми е в устройствения план дали има предвидени къмпинзи.... ще станем единствената държава с море и без един къмпинг

 97. 98 Профил на КурОртист
  *****
  Неутрално

  Не е ясно ще има ли плажове.
  Ако има, ще пробвам, ако не заминавам при комшиите на къмпинг.

 98. 99 Профил на Вижте чл. 2, ал. 10
  *****
  Неутрално

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН
  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.

  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.
  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;

  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;

  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";

  4. моралния и икономическия упадък на държавата;

  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;

  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;

  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;

  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;

  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;

  10. безогледното унищожаване на природата.

  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:

  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;

  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;

  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;

  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:

  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;

  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;

  в) лишаване от право на собственост;

  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;

  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;

  е) лишаване от гражданство;

  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;

  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
  -------------------------

  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

 99. 100 Профил на kiki
  *****
  Неутрално

  И защо никой не казва нищо за пречиствателните станции. В новия Слънчев бряг-Градина хората ще плуват в лайна до шия и в хотелите и в морето, а при първия дъжд самата пречиствателна станиця на Созопол ще се удави, защото това вече се случи. ТЪПАЦИ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK