Ирландска банка ще купи близо 50% от БАКБ срещу 216 млн. евро

Ирландска банка ще купи близо 50% от БАКБ срещу 216 млн. евро

© Krassimir YuskesselievСобственикът на Българо-американската кредитна банка - Българо-американския инвестиционен фонд, се е договорил да продаде на ирландска банка почти целия си мажоритарен дял от кредитната институция - 49.99% от капитала, срещу 216.19 млн. евро. Това съобщиха тази сутрин от банката. БАИФ е сключил договор за продажбата на 6.31 млн. свои акции на БАКБ с Allied Irish Banks P.l.s. (AIB Group), Ireland на цена на една акция от 67.00 лв.


Ако сделката стане факт собствеността на БАИФ в БАКБ ще бъде намалена до 3.89%. Консултант на фонда по продажбата на дела е UniCredit Markets & Investment Banking чрез CA IB Corporate Finance Limited, а консултант на AIB е AIB Corporate Finance Limited. Очаква се сделката да приключи след получаване на всички разрешения и одобрения от компетентните институции в България и Ирландия.


От сутринта на на Българската фондова борса сделки за акциите на БАКБ се сключват на цени, близки до тази на сделката за акция - 67 лв., което е дневен ръст от 1.52%. При представените параметри на транзакцията обаче няма законово основание за отправяне на търгово предложение от евентуално новия собственик, тъй като не е премината границата от над 50% от капитала.
БАКБ е създадена през 1996 година и акциите й се търгуват на Българската фондова борса от март 2006 година. Банката е със седалище в София и разполага с четири офиса във важни регионални центрове на страната със 137 служители, както и с мрежа от мобилни консултанти, които покриват около 15 града.


БАИФ е частна корпорация от САЩ, учредена през 1991 година по силата на законодателство на Конгреса на САЩ за насърчаване на развитието на икономиките на източноевропейските страни.


AIB Group е най-голямата институция в банковия и финансов сектор на Ирландия. Тя оперира основно в Ирландия, Обединеното Кралство, Съединените Щати и Полша. В Полша, AIB притежава 70.5% от акциите на банка BZWBK, която има над 380 офиса основно в западната част на страната. AIB притежава и 24.3% дял от M&T Bank, една от големите регионални банки в САЩ.


На базата на неодитираните консолидирани финансови отчети на БАКБ за 2007 година, банката е реализирала нетна печалба от 27 милиона евро, увеличила е активите си до 358 милиона евро и има акционерен капитал от приблизително 80 милиона евро. Възвръщаемостта на капитала е 39.7%, а съотношението разходи към приходи е 15.5%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK