Полша се готви за плосък данък

Полската икономика позволява въвеждането на плосък данък, обяви правителството на страната в стратегическия си план и отчета за 100 дни от управлението си.


Стратегията за намаляване на данъците включва опростяване на системата от прагове от три на два през следващата година.


Идеята за плосък данък е основна в платформата на десноцентристкото управление на Полша. Очаква се по-късно през седмицата да станат ясни още подробности за схемата на въвеждане на плоския данък.
Плановете срещат критика не само от политическите опоненти на полското правителство, но и от обществеността. Въпреки това се предвижда по-оптимистични планове системата да заработи дори още през 2010 г., като краят на 2011 г. е максималният срок. В момента Полша има система за прогресивно облагане на доходите с 19.30 и 40 на сто.


Според запознати източници най-вероятно плоският данък ще бъде 17 процента, но ще има преференции за семействата и други облекчения. Така нетното облагане ще падне до 13 на сто. След програмата за намаление на подоходното облагане полското правителство може да се заеме и с корпоративните данъци. С най-нисък приоритет е по-ниското облагане на капиталови печалби и дивиденти.


"Посоката е ясна - по-ниски данъци, като започваме с подоходното облагане," каза финансовият министър на страната Ян Ростовски.


Логиката зад приоритета за ниско подоходно облагане е, че за една икономика е изключително важно да се инвестира в човешкия потенциал, каза Ростовски.


Полша се присъединява с известно закъснение спрямо други източноевропейски страни, които въведоха плоския данък. Приемането на тази система ще има ефект за съседна Германия, където все още правителството всячески се стреми да запази прогресивното облагане. Плосък данък въведе и България, както и Румъния, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Украйна и Русия.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK