"Минна компания" ще проучва "Прохорово"

"Минна компания" спечели конкурса за проучване на площ в сливенската област Прохорово, съобщиха от фирмата. На територията ще бъде търсено и оценявано наличието на медна руда и други полезни изкопаеми. Проучването ще отнеме около 3 години.


От находище "Прохорово" е извличана руда в миналото, но процесът е прекратен заради икономическа неефективност. Две са причините за това - местността е отдалечена от изградените мощности за преработка и добиваната руда е с ниско съдържание на метал. Предимство на находището е голямото количество на запасите - 280 млн. тона медни руди, според изготвен геоложки доклад от 1988 г.


Част от площта на "Прохорово" е частна собственост, а около 70 на сто са включени в "Натура 2000", което ще усложни проучвателната дейност, коментират от компанията. Очакванията на "Минна компания" са при доказана икономическа ефективност на проекта да осъществи мащабна инвестиционна програма. Това може да стане само след отдаване на концесия на територията от страна на държавата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK